6 lépés a túlhajszoltság ellen

6 lépés a túlhajszoltság ellenNéhány hete elkezdtem egy sorozatot arról, hogy mit tehetünk, amikor túlhajszoltnak érezzük magunkat, és összecsapnak a hullámok a fejünk felett. A sorozat alapját a RELEVANT cikke adja. Bár eredetileg hét részesre terveztem a sorozatot, végül úgy döntöttem – több dolog miatt, például a fiunk születése okán, és mivel felismertem, hogy én valójában nem vagyok életmód tanácsadó – hogy a mai, negyedik bejegyzés lesz az utolsó ebben a témában. Ebben szót ejtünk mind a hat dologról, amit az eredeti cikk javasol.

Isten egy olyan életet szánt nekünk, amit a békesség tölt meg, nem a káosz. A mai korban azonban ezt igen nehéz kivitelezni, de nem lehetetlen. Itt van tehát hat lépés, amely közelebb vihet a célhoz.

1. Tölts időt imádsággal és gondolkozással Isten jelenlétében. Erről részletesebben írtam a 24 órás kapcsolat című bejegyzésben.

2. Legyél szervezettebb. Erről is született egy bejegyzés Hogyan tarthatod kézben az idődet? címmel.

3. Viselj gondot magadra. Az életünk nagy részében mások szükségeire kell koncentrálnunk, de ahhoz, hogy ebben ne égjünk ki, időnként magunkra is kell időt fordítanunk, és valami olyannal foglalkozni, ami feltölt. Emberként még Jézus is időről időre elvonult, hogy egyedül legyen. Pál apostol is így bátorította a fiatal pásztort, Timóteust.

4. Hagyj fel a kevésbé fontos tevékenységeiddel. Sokszor azért érezzük magunkat túlhajszolva, mert egyszerűen túl sok mindent csinálunk, semmire nem tudunk nemet mondani. Jézus azonban maga sem vette a nyakába, hogy minden beteget meggyógyít a földön, és mindenkit tanítvánnyá tesz. Ezt kell megtanulnunk tőle: ha felismerjük az életünk célját, a küldetésünket, akkor ennek mentén látni fogjuk, hogy mi az, amit leadhatunk. Amíg nem tudod az elhívásod, minden feladat fontosnak tűnik.

5. Találd meg a módját, hogy kikapcsolj. A pihenésre szükségünk van, ezért van az, hogy Isten a szombatot nem csak javaslatként fogalmazta meg, hanem parancsként. Ha nem fordítunk figyelmet a pihenésre, az élet kuszává és túlhajszolttá válik. A teremtéskor Isten maga is megpihent a hetedik napon, Jézus pedig azt mondta a tanítványainak, hogy a szombat az emberért lett kitalálva.

6. Legyél jelen ott, ahol vagy. Miután kézbe vetted az idődet, és felhagytál néhány kevésbé fontos dologgal, koncentrálj mindig arra, amivel éppen foglalkoznod kell, vagy akivel éppen beszélgetsz. A mai technológia egyik csapdája, hogy mivel folyamatosan kapcsolatban vagyunk az elektronikus csatornákon, valójában nem vagyunk jelen ott, ahol fizikailag tartózkodunk. Próbáld ki: ha beszélgetsz valakivel, tedd el a telefonod. Ne vegyél fel mást, és ne csekkold folyamatosan az e-mailedet. Először nagyon furcsa lesz, de idővel bele lehet jönni.

Az eredeti cikk:
http://www.relevantmagazine.com/life/6-things-do-when-you-feel-overwhelmed

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel e-mail értesítőmre ide kattintva.