7 tipp, hogy boldog legyen az új év (Jakab 1)

7 tipp, hogy boldog legyen az új év (Jakab 1)Alig néhány hete valószínűleg nektek is sokan kívántak boldog újévet. Szeretem, amikor az emberek jót kívánnak egymásnak. De vajon mi kell ahhoz, hogy valóban boldog legyen ez az esztendő? Kevesebb nehézség? Több siker?

Ha attól várjuk a boldogságot, hogy a világ egy jobb hely lesz, valószínűleg csalódunk majd. Alig hagytuk magunk mögött a tavalyi évet az iraki lefejezésekkel, az Ebola-vírussal, lezuhant repülőgépekkel és az ukrajnai válsággal, az újévet rögtön a párizsi terrortámadás nyitotta. De nem csak globálisan, hanem a személyes életünkben is számíthatunk nehézségekre, erről még Jézus is nyíltan beszélt. Ha azonban megtanuljuk jobban kezelni a problémákat, jobb válaszokat adni a nehézségekre, akkor reális esélyünk van arra, hogy boldogabb legyen az évünk.

Ezért is örülök, hogy a zsidókhoz írt levél végére érve Jakab levele következik. Az előzővel szemben ez a könyv egyáltalán nem elméleti, sőt! Szinte csak gyakorlati tanácsokkal van tele.

Jakab Jézus öccse volt. Életében nem hitt benne, Jézus azonban a feltámadása után megjelent neki, és ettől Jakabnak teljesen megváltozott az élete. Az egész életét az jellemezte, hogy nem csak beszélt a hitről, hanem az mély hatással volt minden tettére. A hagyomány szerint ő volt az egyetlen ember, akit bármikor beengedtek a Templom területére egyedül is, hogy imádkozzon. A sok imádkozástól a térdei a tevékéhez hasonlóan láthatóan megnagyobbodtak. Végül a Jézusba vetett hitéért halt meg. A Templom legmagasabb pontjáról lökték le, majd miután a zuhanás nem végzett vele, agyonverték. Mind az élete, mind a halála azt bizonyította, hogy a hite nem a mankója volt, hanem a gerince.

Az első fejezetben Jakab arról ír, hogy hogyan érdemes viszonyulnunk a nehézségekhez, próbákhoz, vagy, ahogy ő írja, a kísértésekhez. Röviden összefoglalom azt a hét tanácsot, amit látok a fejezetben. Januárban, az újévi fogadalmak idején talán különösen aktuálisak.

1. Amikor éppen nehéz helyzetbe kerülsz, ne próbálj mindenáron a legrövidebb idő alatt kiszabadulni belőle. Inkább gondolj arra, hogy ez a próba hosszú távon milyen pozitív hatással lesz a jellemed formálódására. Ha így állsz hozzá, még örülhetsz is neki. (2-4. vers)

2. Ha egy szorult helyzetben nem tudod, hogy mi a helyes döntés, kérj Istentől bölcsességet. Kérd a vezetését úgy, hogy teljesen megbízol benne, hogy világossá teszi majd, mit dönts. Az évek alatt megtanultam egy alapszabályt: amíg nem egyértelmű, hogy mi a helyes döntés, addig valójában nincs itt az ideje a választásnak, még akkor sem, ha a környezet és a körülmények erre próbálnak kényszeríteni. (5-8. vers)

3. Emlékeztesd magad, hogy ez a fizikai világ átmeneti, és hogy a valódi identitásodat, értékedet nem a jelenlegi körülményeid határozzák meg, hanem az, hogy ki vagy Krisztusban. (9-11. vers)

4. A legrosszabb, amit tehetsz, ha elkezded Istent hibáztatni a nehézségért. Ez azonban egy negatív spirál kezdete. Ha azonban úgy döntesz, hogy a nehézségek közepette is kitartóan szereted Istent és bízol benne, azt ő az élet koronájával fogja megjutalmazni. (12-18. vers)

5. A második legrosszabb, amit egy nehéz helyzetben tehetsz, hogy az emberek között keresel bűnbakokat. Amikor szorult helyzetbe kerülsz, dobj el magadtól minden ilyen negatív gondolatot. Ne keress felelősöket, és ne haragudj senkire, mert semmi értelme. (19-21. vers)

6. Ehelyett tedd a szokásoddá, hogy a Bibliához fordulsz, várva, hogy Isten elvégzi benned azon keresztül, amit szeretne. Nem szabálykönyvként olvasd és hallgasd, hanem úgy, hogy minden könyvben, minden fejezetben Jézust, az élő Igét keresed. (21-25. vers)

7. És tedd a dolgodat! Ahelyett, hogy magad körül forognál, nézz szét! Isten azokra a szükségekre nyitja fel a szemünket, amelyekkel dolgunk van, vagy amelyekért imádkoznunk kell. Ha mások felé szolgálsz, hirtelen nem is tűnik majd annyira szorítónak a helyzet. (26-27. vers)

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel e-mail értesítőmre ide kattintva.