A fehér millió árnyalata

A fehér millió árnyalataKét hete minden E. L. James A szürke ötven árnyalata c. erotikus regényből készült mozifilm megjelenésétől volt hangos. Már a könyv is óriási siker volt – aligha van, aki nem hallott róla, vagy nem látott a tömegközlekedésen másokat belemélyedni: már több mint 100 millió példányban kelt el, és 52 nyelvre fordították le. A Valentin-napkor debütáló mozifilm azonban végleg berobbantotta a témát a közbeszédbe, én is rengeteg írást olvastam arról róla pro és kontra.

A téma azért ellentmondásos, mert miközben a filmet a reklámok egy romantikus történetként tálalták, a történet köztudottan az érzelmi és fizikai erőszakra épülő szexről szól. A pszichológusok arról cikkeznek, hogy bizony ez a regény azt hiteti el a nőkkel, hogy a fájdalom és a megalázás erotikus, a férfiakban pedig azt a képet ülteti el, hogy a nők olyan partnerre vágynak, aki leuralja, megszégyeníti és félelemben tartja őket. E. L. James története elfogadhatóként mutatja be a családon belüli erőszakot, amit ma a magyar statisztikák szerint minden ötödik nő a saját bőrén tapasztal. Nem csoda, hogy számos országban be is tiltották a filmet.

Véleményem szerint ahhoz, hogy helyesen álljunk a kérdéshez, egy lépéssel hátrébb kell lépnünk, és ahelyett, hogy magát a regényt, vagy a filmet kritizálnánk, fel kell ismernünk, hogy miért is lett ilyen népszerű a történet. Miért bújják emberek, nők milliói ezt az erotikus könyvet, és miért kasszasiker a film? Miért annyira igaz az, amiről Phil Metzger beszélt múlt vasárnapi tanításában, hogy ennek az országnak jelenleg a szex az istene (értsd: ez van az emberek életének középpontjában)? Szerintem azért, mert erre lettünk teremtve: arra, hogy megtapasztaljuk a gyönyört és az intimitást, amit két ember eggyé válása jelent. Az emberek pedig egész extrém dolgokba is belemennek, amikor ezeket mégsem tapasztalják meg.

Az egyház túl sokszor tabuként kezeli a szex témáját. Pedig Talán itt az ideje, hogy részt vegyünk a párbeszédben, elmondjuk, hogy bármennyire furcsa, a szex először Istennek jutott eszébe, ő találta ki, és szerinte is jó dolog. Ő ugyanakkor másként képzelte, szerinte a szex nem a célja, hanem a kísérője két ember elkötelezett szeretetkapcsolatának – így adja azt a gyönyört és intimitást, ami belénk teremtett vágyunk. Az egész Isten jelleméből táplálkozik, amiben nincs a szürkének egyetlen árnyalata sem, csak tökéletes tisztaság, amely milliónyi módon nyilvánul meg. A Biblia még mindig nagyobb bestseller, mint A szürke ötven árnyalata, és ez jól is van így.

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel e-mail értesítőmre ide kattintva.