A látogatás (Lukács bevezetés)

A látogatás (Lukács bevezetés)A következő hónapokban Lukács evangéliumán fogok végigmenni, a sorozatnak A látogatás címet adtam. A címet az alábbi kis történet ihlette, fogadjátok szeretettel!

Részlet Philip Yancey Jézus másként c. könyvéből

“J.B. Phillips egy művében egy idősebb angyal vezeti végig fiatal társát a pompázatos világegyetemen. Örvénylő galaxisok és tündöklő napok mellett haladva cikáznak át végtelennek tetsző űrbéli utakon, míg végül egy ötszáz milliárd csillagból álló galaxisba érkeznek.

“Amikor közelebb kerültek az általunk napnak nevezett csillaghoz és a körülötte forgó bolygókhoz, az idősebb angyal egy tengelye körül meglehetősen lassan forgó, jelentéktelen külsejű gömbre mutatott. A kis angyal olyan fakónak látta, mint egy használt teniszlabda; gondolatai még mindig az előbb látott hatalmas pompa körül forogtak.

Azt ott jól jegyezd meg! figyelmeztette az idősebb angyal a fiatalabbat, miközben a bolygóra mutatott.

Én kicsinek és jelentéktelennek látom felelte a fiatal angyal. Mitől olyan érdekes?”

Phillips fantasy-regényét olvasva eszembe jutott, milyen képeket küldött az űrből az Apolló űrhajó legénysége. Azt mesélték, a föld “teljesen gömbölyű, gyönyörű és kicsi”, zöldes-kékes-barnás golyóbis az űrben. Egyikük később így emlékezett a látványra: “Ez is csak egy bolygó a sok közül, négyszer akkora, mint a hold. De az Apollo 8 legénysége számára ez jelentette a reményt, az életet, mindent, amit ismertünk és szerettünk. Az egész űrben ez volt a leggyönyörűbb látvány.” Nos, ilyennek látta a földet egy ember.

A kis angyalt azonban nem nyűgözte le ennyire a látvány. Hitetlenkedve hallgatta az idősebb angyal szavait, amikor az arról beszélt, hogy ez az aprócska, jelentéktelen és nem túl tiszta bolygó nem más, mint a híres Meglátogatott Bolygó.

Azt akarod mondani, hogy a mi nagy és dicső Hercegünk… személyesen leereszkedett erre az ötödrangú kis labdára? Nem értem, miért tette… A kis angyal arca megvetést tükrözött. Azt karod mondani, hogy annyira lealacsonyodott, hogy ugyanolyan csúszómászóvá vált, mint ennek a forgó kis gömbnek a teremtményei?

Bizony. És nem hiszem, hogy örülne neki, hogy csúszómászóknak nevezed őket, ráadásul ilyen hangnemben. Ugyanis, bármilyen furcsa, szereti őket. Azért ment el közéjük, hogy felemelje őket, és olyanná válhassanak, mint ő maga.

A fiatal angyalnak leesett az álla. Ez a gondolat egyszerűen felfoghatatlan volt számára.”

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel e-mail értesítőmre ide kattintva.