Amikor összeáll a kirakós (Ruth 2:17-23)

Amikor összeáll a kirakós (Ruth 2:17-23)Így szedegetett a mezőn egész estig, és mikor kicsépelte, amit szedegetett, majdnem egy efa árpa lett belőle. Akkor fölvette, bement a városba, és megmutatta anyósának, amit szedegetett. Azután elővette és odaadta neki, amit meghagyott, miután jóllakott. Erre azt kérdezte tőle az anyósa: Hol szedegettél ma, hol munkálkodtál? Áldott legyen, aki rád tekintett. És ő elbeszélte anyósának, hogy kinél munkálkodott. Azt mondta: Annak a férfinak a neve, akinél ma munkálkodtam, Boáz. Ekkor Naomi így szólt a menyéhez: Áldja meg őt az ÚR, aki nem vonta meg irgalmasságát az élőktől és a holtaktól! Ezután azt mondta neki Naomi: Közeli rokonunk az a férfi, a legközelebbi rokonaink közül való. Akkor a móábi Ruth így szólt: Még azt is mondta nekem: Menj mindenütt a munkásaim után, amíg csak be nem fejezik nálam az egész aratást. Naomi azt mondta menyének, Ruthnak: Jól teszed, édes leányom, hogy az ő szolgálóival jársz, így nem fognak téged háborgatni más mezőn. Így járt ő mindenütt Boáz szolgálói után, szedegetve, míg az árpa és a búza aratása be nem fejeződött. És az anyósánál lakott. (Ruth 2:17-23)

Párkapcsolati puzzle

Szerintem nincs olyan gyerek, aki előbb-utóbb ne kapna rá a puzzle játékra. A tesóimmal mi is szerettünk kirakózni, és a szüleink pedig időről időre meg is leptek minket egy-egy új képpel. Persze a szint egyre nehezebb lett. Először csak néhány darabból állt a feladvány, később már 25, 50, 100, aztán 200 darabos képeket is kiraktunk. Egyszer azonban kaptunk egy ezer darabos puzzle-t, ami már a szüleimen is majdnem kifogott. Hosszú estéken át dolgoztunk rajta, mire kész lett. De mindig jó érzés volt, amikor összeállt a kép.

heart-puzzle

Sokszor egy romantikus kapcsolat sem egyszerűbb, mint egy ezer darabos puzzle. És van, hogy nem azok látják meg először az összképet, akik benne vannak. Itt például Naominak, Ruth anyósának állt össze először a kép. Amikor Ruth hazaállított közel 20 kiló csépelt árpával, egyből tudta, hogy itt valami „nincs rendjén”. Ez túl sok volt ahhoz, hogy Ruth csak úgy összeszedegesse az elhagyott szálakból. És amikor kiderült, hogy Boáz vette pártfogásába a móábi fiatal özvegyasszonyt, Naomi végképp felvillanyozódott.

Naomi ugyanis ismerte a közeli rokonra vonatkozó törvényt, amit a 3 Mózes 25 ír le. Isten úgy állította fel a rendet Izraelben, hogy egy család se adósodhasson el végérvényesen, és egy család neve se haljon ki a nép közül. Ez többek között azt mondta ki, hogy ha egy férfi utód nélkül halt meg, akkor a testvérének, vagy a legközelebbi férfi hozzátartozójának kellett feleségül vennie a megözvegyült asszonyt, hogy utódot támasszon az elhunytnak, és így a család neve fennmaradjon Izraelben. El tudom képzelni, hogy milyen érdeklődéssel követték az idősebb fivérek, ha az öccsük bejelentette, hogy megtalálta az igazit. Naomi erre a törvényre gondolt, amikor Ruth elmondta, hogy Boáz mezején gyűjtögetett, aki történetesen éppen az egyik legközelebbi rokonuk volt.

Keserűségből derű

Ezekben a versekben nagyon tetszenek Naomi reakciói. Már akkor is áldást mondott, amikor még nem is tudta, hogy kinek a földjén szedegetett Ruth. Amikor pedig kiderült, hogy Boáz mezején járt, Naomi végképp hálában tört ki, és áldotta az Urat. Alig néhány verssel korábban olvastuk, hogy Naomi még azt kérte Betlehembe visszatérve, hogy a régi neve helyett inkább Márának szólítsák, mert keserű volt. Itt pedig már lelkesen áldja az Urat. Ilyen hatással van az valakire, ha meglátja az Úr kezét, ahogy munkálkodik. Naominak összeállt a kép, és ez dicsőítésre indította. Egy gyakorlati tanulságot látok ebben, amit tapasztaltam is. Amikor erőt vesz rajtunk a csüggedés és a keserűség, a legjobb orvosság, ha az Úr munkáján gondolkodunk, ahogy Dávid a 143. zsoltárban: „Megemlékezem a régi időkről, végiggondolom minden dolgodat, kezed munkáiról elmélkedem.” Mert utólag visszatekintve mindig kiderül, hogy Isten hűséges volt, ezért számíthatunk a hűségére a jelenben és a jövőben is. Amikor megértjük, hogy ő mit tett értünk, és mennyire elkötelezte magát szeretetben mellettünk, akkor süt ki igazán a nap!

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel e-mail értesítőmre ide kattintva.