Anyósálom vagy álomanyós? (Ruth 3:1-5)

Anyósálom vagy álomanyós? (Ruth 3:1-5)Egyszer azt mondta neki Naomi, az anyósa: Édes leányom! Ne keressek-e neked nyugodalmat, hogy jól legyen dolgod? Hát nem rokonunk-e Boáz, akinek szolgálóival voltál? Íme, ő ma éjjel árpát szór a szérűn. Azért fürödj meg, kend meg magadat, vedd föl a legszebb ruhádat, és menj le a szérűre. De ne mutatkozz addig a férfi előtt, amíg be nem fejezi az evést és az ivást. Majd ha lefekszik, jegyezd meg azt a helyet, ahol nyugszik, menj oda, hajtsd föl a takarót a lábánál, és feküdj oda. Ő majd megmondja neked, mit cselekedjél. Ruth ezt mondta neki: Mindazt, amit tanácsolsz, megteszem. (Ruth 3:1-5)

Ezt a bejegyzést éppen Enikő anyukájánál írom, és vicceltem vele, hogy Ruth utolsó mondata valószínűleg az anyósok álma.

Ruth viszont valóban jól járt Naomival. Bár megkeseredve tért vissza Móáb földjéről Betlehembe, látva Isten munkáját Ruth életében Naomi valósággal kicserélődött. Összeállt neki a kép, és most tanácsot is ad Ruthnak. Boáz először koszosan, munka közben látta meg Ruthot, mégis megtette a lépéseit, kezdeményezett. Most viszont Ruthon a sor, hogy tegyen egy lépést, és Naomi azt tanácsolja neki, hogy fürödjön meg, fújjon magára egy kis parfümöt és vegye fel a legszebb ruháját, amiben valóban csinos. Ezt a tanácsot bárki megszívlelheti, aki társra vágyik.

girl-getting-ready-for-date

És vajon miért tanácsolja neki azt, hogy takarja ki az alvó Boáz lábát? Arra ment ki a játék, hogy ha Boáz lába fázni kezd, akkor erre majd felébred, és ahogy lenyúl, hogy betakarózzon, beleakad Ruthba? Vagy csak biztonsági intézkedés volt, hiszen Boáz az árpát őrizte éjszaka a tolvajoktól, és ki tudja, hogy reagált volna, ha valaki oldalba böki? Vagy kapcsolati tesztnek eszelte ki Naomi azért, hogy Ruth hallgassa csak néhány óráig Boáz horkolását, mielőtt megteszi a lépését?

Naomi jókor adott jó tanácsot Ruthnak. Tudta, hogy a fiatalasszonynak joga van ahhoz, hogy Elimelek rokonai közül kérje valakitől a megváltását. Tudta azt is, hogy nem biztos, hogy Elimelek bármelyik rokona lelkesedne a gondolattól, hogy feleségül vegyen egy idegen nemzetből származó nőt. De Naomi látta azt is, hogy Isten Boáz mezejére vezette Ruthot, és az is egyértelművé vált számára, hogy Boáz megkedvelte őt, és kezdeményezett is, mindent megtett amit tehetett. Talán Ruth nem ismerte fel ezt. Vagy még az is lehet, hogy elhesegette magától a gondolatot, hogy ez az istenfélő, áldott férfi, Boáz pont őt szereti. Naomi azonban közbelépett, és rányitotta Ruth szemét az igazságra, és bátorította, hogy tegye meg a válaszlépését.

Nekünk is vannak barátaink, embertársaink, akik megváltásra várnak, de sokszor maguktól nem ismerik fel, hogy Jézus Krisztus az, aki meg tudná váltani őket. Mi pedig tudjuk, hogy ő szereti őket, és látjuk azt is az Igében, hogy ő megtett mindent, amit csak tehetett. És ahogy az ószövetségi közeli rokon törvényében a nőnek kellett kérnie a férfitől, hogy legyen a megváltója, így ma is azt válthatja meg Jézus, aki ezt kéri tőle. A szeretete válaszra vár minden embertől. Bárcsak sok ember életében lehetnénk “Naomik” (álomanyósok), bátorítva őket, hogy kérjék Jézust, hogy legyen a megváltójuk.

Ha úgy olvasod ezeket a sorokat, hogy még nem tetted meg ezt, bátorítalak, hogy ne várj tovább. Jézus az egyetlen, aki megválthat téged a bűneidből, ő szeret téged, és mindent megtett, amit tehetett. A következő lépés a tiéd, amiről János apostol ezt írta: “Mindazoknak, akik befogadták, akik hisznek az ő nevében, hatalmat adott, hogy Isten gyermekeivé legyenek.” Kérd meg, hogy legyen a megváltód! Csak erre vár, ahogy Boáz is csak erre várt Ruthtól – ezt fogjuk látni a következő bejegyzésekben.

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel e-mail értesítőmre ide kattintva.