Armageddon – felkészülés a végső csatára (Jelenések 16:1-9)

Armageddon – felkészülés a végső csatára (Jelenések 16:1-9)A legutóbbi bejegyzésben elkezdődtek a poharak ítéletei, melyek során Isten gyakorlatilag szétszedi, ellehetetleníti az Antikrisztus rendszerét. Ezen ítéletek közül több is emlékeztet az egyiptomi csapásokra, mint például a soron következő is.

Az ötödik is kiöntötte a poharát a fenevad trónjára: országa elsötétült, nyelvüket rágták kínjukban, kínjaik és fekélyeik miatt káromolták a menny Istenét, de nem tértek meg cselekedeteikből. A hatodik is kiöntötte a poharát a nagy folyamra, az Eufráteszre, és kiszáradt a vize, hogy megnyíljék a napkeletről jövő királyok útja. És láttam, hogy a sárkány szájából, a fenevad szájából és a hamis próféta szájából három tisztátalan lélek jön ki: olyanok voltak, mint a békák, mert ördögök lelkei ezek, akik jeleket tesznek, és elmennek az egész földkerekség királyaihoz, hogy összegyűjtsék őket a mindenható Isten nagy napjának harcára. “Íme, eljövök, mint a tolvaj: boldog, aki vigyáz, és őrzi ruháját, hogy ne járjon mezítelenül, és ne lássák szégyenét”. És összegyűjtötték a földkerekség királyait arra a helyre, amelyet héberül Harmagedónnak neveznek. (Jelenések 16:10-16)

Ha beírjuk a Google keresőjébe az „Armageddon” szót, 0,29 másodperc alatt 31,4 millió találatot ad ki. Az első találatok között persze az azonos című, 1998-as Bruce Willis film szerepel, de lejjebb lapozva egészen elképesztő dolgokat találni. Armageddon foglalkoztatja az emberek fantáziáját.

Armageddon valójában egy völgy, amely Megido település mellett terül el. (A Google Maps-en Tel Megido néven lehet rátalálni, bibliai időkben Jezréel síkságaként volt ismert.) A tudósok úgy tartják, hogy több csatát vívtak ezen a területen, mint bárhol máshol. Például itt győzte le Gedeon Midjánt, és itt esett el Saul a Filiszteusokkal vívott csatában. A történelem során számos nagy hadvezér felkereste ezt a helyet, többek között Napóleon is járt itt 1800-ban, és a legenda szerint ekkor jelentette ki, hogy a Megido-völgy a világ legtökéletesebb természetes csatatere. De igazán azért érdekes számunkra ez a hely, mert itt kerül majd sor az emberiség végső ütközetére.

 

Az armageddoni csata leírását a 19. fejezetben fogjuk látni. Itt azonban betekintést nyerünk a hátterébe: Sátán csodatévő démonok segítségével győzi meg a föld királyait, hogy gyűljenek össze a harcra. Érdekes az is, hogy kétezer évvel ezelőtt János már leírta, hogy a kiszáradó Eufrátesz folyó funkcionál majd útként a keletről érkező hadseregek számára – az újságok pedig már 2009-ben arról cikkeztek, hogy a folyó vízhozama alig néhány év alatt a töredékére apadt, és szó szerint a kiszáradás fenyegeti. Nem valami misztikus jövőbeli eseményről van tehát szó, hanem mindez a szemünk előtt történik.

Én úgy látom, hogy az összegyűlt seregek célja, hogy végleg letöröljék Izraelt a térképről, megakadályozva ezzel Jézus visszatérését. De nem járnak sikerrel. Jézus „az utolsó pillanatban” visszatér, és legyőzi őket. Régi tanulság, mégis jó emlékeztetni magunkat, hogy Isten megszabadít minket a szorongató helyzetekből, amikor a Sátán megpróbálja megakadályozni bennünk Isten munkáját. Ugyanakkor ezt mindig a saját időzítése alapján teszi. Valaki így fogalmazta meg: „Isten soha nem késik, de nagyon ritkán érkezik akár egy perccel is korábban.” Így számunkra folyamatosan nyitva marad a kérdés, hogy megbízunk-e benne és az időzítésében.

A hetedik angyal is kiöntötte a poharát a levegőbe, és hatalmas hang szólalt meg a szentélyből, a trónus felől: “Megtörtént”. Ekkor villámlás, zúgás és mennydörgés támadt, és olyan nagy földrengés, amilyen nem volt, amióta ember született a földre: ekkora földrengés, ilyen nagy! A nagy város három részre szakadt, és a pogányok városai összeomlottak. A nagy Babilon is sorra került Isten színe előtt azzal, hogy adják oda neki Isten haragos indulata borának a poharát. És eltűnt minden sziget, a hegyek sem voltak találhatók sehol, talentum nagyságú jég esett az emberekre, és káromolták az emberek az Istent a jégeső csapása miatt. Ez a csapás ugyanis igen nagy volt. (Jelenések 16:17-21)

Babilon ítéletét a következő fejezetekben részletesebben fogjuk tanulmányozni.

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel e-mail értesítőmre ide kattintva.
 • “mert itt kerül majd sor az emberiség végső ütközetére.”
  Kedves Attila,
  1. A Biblia szerint a demonok gyujtik az embereket a csatara
  2. A csata Isten es emberek kozott van, nem pedig a foldi Izrael es a nemzetek kozott

  • Nyári Attila

   Világos, hogy a nemzetek (akiket a démonok gyűjtenek össze) valójában Isten ellen gyűlnek össze. Szerinted milyen szerepet fog Izrael betölteni ebben a csatában?

 • Pingback: A hadsereg, aminek egyetlen fegyvere van | Mit…()