Csak a testemen át (Lukács 1:26-56)

Csak a testemen át (Lukács 1:26-56)A testünk olyan, mint egy központi egység által vezérelt gép. Végeztethetünk vele hasznos dolgokat, vagy éppen pihentethetjük egész nap egy fotelben. Furcsa, hogy ugyanazokat az izmokat használhatjuk öncélú testépítésre, egy gyerekotthon építésére, vagy akár verekedésre. Ugyanazzal az agykapacitással gondolkozhatunk egy társadalmi probléma megoldásán, vagy éppen egy terrorakció kitervelésén. Sok mindent megtudhatunk egy ember belső értékrendjéről abból, ha megfigyeljük, mire használja a testi erejét, adottságait.

Ahogy haladunk tovább Lukács evangéliumában, most vasárnap ahhoz a történethez érkeztünk, amikor Gábriel angyal megjelenik Máriának, és bejelenti Jézus születését. A tanítást megnézheted ide kattintva.

mqdefault

A párbeszédben elhangzik egy nagyon fontos mondat ettől a fiatal, talán mindössze 14-16 éves zsidó lánytól, aki az akkori világ Las Vegasában, Názáretben élt. Miután hallja az angyal szavait, és feltesz egy tisztázó kérdést, végül így nyugtázza a hallottakat: „Íme, az Úr szolgálólánya vagyok, történjék velem a te beszéded szerint!” Tehát Isten nem ráerőltette a tervét Máriára, hanem ő maga döntött úgy, hogy átadja magát erre a feladatra. Engedte, hogy Isten az ő testét használja fel arra, hogy megszülessen a Megváltó. Vagyis, Isten felhasználta Mária testét arra, hogy létrejöjjön egy másik test, az Ige testté lett.

Isten egy üzenettel küldte Jézust az emberiséghez.  De miért éppen ezt a módszert választotta? Megtehette volna egyszerűen az angyalokon keresztül, vagy felírhatta volna az evangéliumot az égre. Ehelyett Isten úgy döntött, hogy az üzenetét egy testbe írja.

Ez a motívum folytatódik, amikor Jézus földi küldetésének a végén ezekkel a szavakkal hagyja az úrvacsorát a tanítványaira: „Ez az én testem, amely tiértetek megtöretik.”

Keresztényként hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a hit alapvetően lelki dolog. A hívők évszázadokon úgy tekintettek a testre, mint alapvetően kordában tartandó rossz dologra, amelynek nincs semmi köze Isten tervéhez. A Bibliában azonban azt látjuk, hogy Isten számára fontos a testünk is, ugyanis ő egész emberként néz minket. „Maga pedig a békesség Istene szenteljen meg titeket mindenestül, és őrizze meg a ti egész valótokat, mind lelketeket, mind testeteket feddhetetlenül a mi Urunk Jézus Krisztus eljövetelére” – írja Pál apostol a hívőknek. Sőt, miután a római levélben kifejti az evangéliumot, ezzel a mondattal tér rá a gyakorlati részre: „Kérlek azért titeket, testvéreim, Isten irgalmára, hogy szánjátok oda testeteket élő, szent és Istennek kedves áldozatul.”

Istennek tehát fontos, hogy mit kezdünk a testünkkel. Joseph Wilbrand egy német vegyész volt, aki 1863-ban feltalált egy vegyületet, amit sárga festékként használtak évtizedeken keresztül. 1902-ben azonban valaki rájött, hogy ez az anyag robbanószerként is alkalmazható. Az első világháború óta minden jelentősebb háborúban bevetették a TNT-t. A Biblia szerint ilyen a testünk is. Ugyanúgy használható jóra, mint rosszra.

De nem csak az egyéni szinten fontos, hogy mire használjuk a testünket. A Biblia beszél arról, hogy a gyülekezet együttesen Krisztus teste. Jézus még ma is az ő testét adja ennek az elveszett és fájó világnak. Ez a test az ő egész világra kiterjedő teste, amelyet egyik felekezet sem testesít meg kizárólagosan, de amelybe minden hívő tartozik. Ezért jogosan kérdezi a Casting Crowns együttes az egyik számában: „Ha mi vagyunk Krisztus teste, akkor vajon miért nem nyúlnak ki a karjai, miért nem gyógyítanak a kezei, miért nem tanítanak a szavai? Ha mi vagyunk a teste, miért nem indulnak a lábai, miért nem mutat utat az ő szeretete az embereknek?” Isten továbbra is elsősorban emberek fizikai testén keresztül végzi a munkáját.

Bátorítalak, hogy amikor a legközelebb belenézel a tükörbe, gondolj erre. Ott egy olyan embert látsz, egy olyan testet, amiben nagyon sok lehetőség van. Egy olyan test, amely fontos Isten számára, és amit ő fel tud használni a céljaira. A döntés azonban a tiéd. Döntesz, amikor szervezed az napi programodat, vagy akár a következő heteidet vagy évedet. Döntesz, amikor agyalsz valamin. Máriához hasonlóan minden nap átadhatod magad.

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel e-mail értesítőmre ide kattintva.