Gazdálkodj okosan! (Lukács 16:1-31)

Gazdálkodj okosan! (Lukács 16:1-31)Gondolkoztál már azon, hogy mihez kezdenél a pénzzel, ha megnyernéd a lottót? A héten viszonylag alacsony az ötöslottó nyereménye, mindössze 166 millió forint. De mondjuk egy 300 ezer forintos nettó fizetési szint mellett ez is 46 évnyi keresetnek felel meg. Mire használnál ennyi pénzt?

Korábbi lottónyertesek nagyon különböző módon költötték el a nyereményüket. Egy Evelyn Adams nevű hölgy két egymást követő évben is megnyerte a lottót. Az egész pénzt elkaszinózta, és ma nincstelenül él egy lakókocsiparkban. Egy Bob Erb nevű nyertes a teljes nyereményt, a marihuana legalizálásáért folytatott kampányra költötte. Egy angol nyugdíjas házaspár szétosztotta a pénzt a családban, és folytatták a lottózást. A pénzt sokféleképpen fel lehet használni.

Ebben a fejezetben Jézus egy olyan példázatot mondott, ami azóta is a legfurcsább az összes között, hiszen a főszereplője egy egyértelműen negatív személy, akit csak hamis sáfárként emlegetünk. Egy gazdag ember vagyonkezelője volt, de csaláson kapták. Majd ezt még azzal tetézte, hogy lekenyerezett néhányat a főnöke adósai közül, hogy jól bánjanak majd vele, amikor ő repül az állásából. Nem egy vonzó karakter, ugye? Jézus mégis elismerően beszélt róla. Vajon miért? Talán helyesnek tartja a sorozatos csalást?

Úgy látom, Jézus mondanivalója itt nagyon egyszerű. Azt tanítja nekünk, hogy gondolkozzunk hosszú távon, és használjuk fel a jelenlegi pozíciónkat a jövő érdekében. Lehet, hogy sosem leszek lottónyertes – hiszen ahhoz először is kellene vennem legalább egy szelvényt – de dönthetek úgy, hogy a jövőbe tekintek, és így használom fel azt, amivel most rendelkezek.

Lehet, hogy erre az a válaszod, hogy neked nincs semmid. Ez azonban egyetlen emberre sem igaz. Van valamennyi pénzed. Van időd, energiád. Vannak emberi kapcsolataid, adottságaid, képsségeid és még sok minden másod. Hajlamosak vagyunk azon gondolkozni, hogy mink nincs. Ehelyett kezdj el azon gondolkodni, hogy mid van, és hogy tudnád azt az örökkévalóság érdekében használni? Hogy tudnád ezeket bölcsen befektetni? A Példabeszédek könyve segít az irány megtalálásában, amikor azt írja, hogy „a bölcs lelkeket nyer meg”.

Talán többen csak futtában olvassátok ezt a blogbejegyzést. De ha kérhetlek, tedd meg, hogy ma rászánsz öt percet arra, hogy átgondolod a következő kérdést. Mi az az egy döntés, amit ma meghozhatsz annak érdekében, hogy többen hallják az evangéliumot? Akár a környezetedben, akár szerte a világon.

Most szeretném egy kicsit személyesebbre fogni, megosztani veletek valamit, ami nekem fontos. Augusztusban Jakartában az egyik legmeghatározóbb pillanat volt számomra, amikor az Úr szólt hozzám újra az elhívásommal kapcsolatban. Egy ideje újra kerestem, hogy mi is az konkrétan. Az egyik este világosan megmutatta, hogy arra hív engem, hogy alázatos szolgaként minden módon azon munkálkodjak, hogy a nagy küldetés – elérni az evangéliummal minden népet – még a mi életünk idejében befejeződjön. Sokszor úgy érzem, kevés, amit tehetek ezért. De ez a fejezet engem is emlékeztetett, hogy nem az a fontos, mennyim van. Hanem, hogy azt hogy használom, milyen célra.

A közelmúltban láttam egy infografikát, ami mély benyomást gyakorolt rám. Azt ábrázolta, hogy míg Krisztus után százban egy helyi gyülekezetre tizenkét olyan népcsoport jutott, akikhez nem jutott még el az evangélium, addig ma ezer helyi gyülekezet jut minden egyes eléretlen népcsoportra. Ma a világ összes országában vannak keresztény gyülekezetek. Nem hagy nyugodni a gondolat, hogy ha minden országban lenne csak húsz olyan helyi közösség, amely magára vállalná azt a feladatot, hogy elérjen egy ilyen csoportot, akkor mennyire hamar befejezhetnénk a feladatot, amit Jézustól kaptunk. Hiszen ő ezt mondta: „Isten országának ezt az evangéliumát pedig hirdetik majd az egész világon, bizonyságul minden népnek; és akkor jön el a vég.”

A kérdés, hogy van-e Magyarországon húsz ilyen gyülekezet. Szerintem igen. Sőt, azt is remélem, hogy a kistarcsai Golgota lesz az egyik. Imádkozzatok értünk! Arra is bíztatlak titeket, hogy ha akár most olvasás közben vagy a következő napokban Isten indít titeket, hogy tegyetek a világmisszióért, keressetek meg bátran. De ha nem is megyünk ilyen messzire, lehet, hogy csak elég a környezetünkben körbenézni: mit tehetnék azért, hogy többen megismerjék Jézust? A lényeg, hogy ne sunnyogjunk, mint a hamis sáfár.

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel e-mail értesítőmre ide kattintva.