A győzelem titka (Jelenések 15:1-8)

A győzelem titka (Jelenések 15:1-8)És láttam egy másik nagy és csodálatos jelet a mennyben: hét angyalt, akiknél az utolsó hét csapás volt, mert ezekkel teljesedett be az Isten haragja. És láttam valami üvegtengerfélét, amely tűzzel volt vegyítve, és láttam azokat, akik legyőzték a fenevadat, annak képmását és nevének számát, amint az üvegtengernél álltak az Isten hárfáival, és énekelték Mózesnek, Isten szolgájának énekét és a Bárány énekét. (Jelenések 15:1-3a)

Mi emberek szeretünk győzni, és szeretjük figyelni a győzteseket. A tavalyi londoni Olimpia nézettségi adatai jól bizonyítják ezt: Magyarországon 7,6 millióan figyelték az ötkarikás játékok közvetítését. De nem kell ilyen rangos eseményre gondolni, egy „egyszerű” hazai mérkőzésen is nyüzsögnek az újságírók, hogy amint kiderül, ki a győztes, mikrofon- és kameravégre kaphassák. Megfigyeltem néhány ilyen interjút. A győztesek általában nagyon boldogok, és arra hivatkoznak, hogy a kemény munka meghozta a gyümölcsét. A győzelemnek, a kemény munka gyümölcsének általában mindenki örül – akadnak persze kivételek, mint például az a lány, aki botrányt okozott azzal, hogy a múlt szombati szépségkirálynő-választáson nem vette át a Miss Intercontinental címért járó koronát.

Ezekben a versekben János másféle győzteseket lát. Ők azok, akik a nagy nyomorúság idején jutottak hitre Jézusban, és nem estek áldozatul a fenevadnak lelki értelemben, hanem győztek felette. Igaz, hogy valószínűleg mártírhalált haltak, de győztek. És mennyire más a hozzáállásuk a győzelemhez! Az énekük nem magukról szól, hanem Istenről. Egyetlen egyszer sem hivatkoznak magukra.

“Nagyok és csodálatosak a TE MŰVEID, mindenható Úr Isten, igazságosak és igazak a TE ÚTJAID, népek királya: ki ne félne TÉGED, Urunk, és ki ne dicsőítené a TE NEVEDET, hiszen egyedül TE vagy szent: mert a népek eljönnek mind, és leborulnak ELŐTTED, mert nyilvánvalóvá lettek igazságos ÍTÉLETEID”. (Jelenések 15:3b-4)

Azt hiszem, hogy ez a fontos alapelv már a földi életre is érvényes. Azt tud győztesként élni már itt, aki a szemét folyamatosan Jézuson tartja, és nem magán. Folyamatosan az ő érdemeit, az ő áldozatát tartja szem előtt, nem a saját gyengeségeit. Pál apostol azt írja, hogy bár érnek minket nehézségek, „mindezekkel szemben diadalmaskodunk az által, aki szeret minket.” Más szavakkal: ha valóban elfogadod (elhiszed), hogy Isten szeret téged, akkor legyőzöd a világot, ami ennek éppen az ellenkezőjét sulykolja. „A győzelem, amely legyőzte a világot, a mi hitünk.” – írja János.

winner

A győztesek éneke után láthatjuk az utolsó hét ítélet felvezetését, ezekkel foglalkozok majd legközelebb.

Ezek után láttam, hogy megnyílt a bizonyságtétel sátrának szentélye a mennyben, és kijött a szentélyből a hét angyal, akiknél a hét csapás volt: tiszta fénylő gyolcsba voltak öltözve, és mellüket aranyöv vette körül. És a négy élőlény közül az egyik átadott a hét angyalnak hét aranypoharat, telve az örökkön-örökké élő Isten haragjával. A szentély megtelt füsttel Isten dicsőségétől és hatalmától, és senki sem mehetett be a szentélybe, míg be nem teljesedett a hét angyal hét csapása. (Jelenések 15:5-8)

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel e-mail értesítőmre ide kattintva.