Hogyan növekedhetünk szellemileg? (1 Péter 5)

Hogyan növekedhetünk szellemileg? (1 Péter 5)Amikor még gyerekként hallottam bibliai történeteket, olyan kedves dolognak tűnt, hogy az Ige juhokhoz hasonlítja az övéit – például, amikor Jézus arról beszél, hogy ő a jó pásztor. Egyik kedvencem volt a Fehérke című mese, ami nagyon jól bemutatja ezt a párhuzamot.

Aztán később, amikor megtudtam, hogy milyen oktalan állatok valójában a birkák, már kevésbé találtam hízelgőnek, hogy a Biblia több mint kétszáz alkalommal hozzájuk hasonlít minket. Ezek az állatok teljesen a megszokások rabjai, ha a pásztor nem terelné őket új legelőkre, képesek lennének addig járkálni az adott területen, amíg teljesen mocsárrá nem alakítanák. Ha a pásztor nem ellenőrizé előzetesen, hogy vannak-e mérgező növények, bizony mindenfélét megenne a nyáj. Sőt, nem tudom, hallottatok-e róla, de a birkák depressziósak is tudnak lenni. Ilyenkor a hátukra fekszenek, és a beleikben termelődő gázok miatt egy idő után már talpra sem tudnak állni, megint csak a pásztor segítségére van szükségük, hogy túléljék a mélabút.

Péter apostol az első levelének utolsó fejezetében újra előkerül a pásztor és a juhnyáj témája. A szerző a címzett gyülekezetek vezetőihez szól, és emlékezteti őket, hogy vezetőként mi a feladatuk. „Legeltessétek az Isten közöttetek élő nyáját” – írja. Számomra fontos megerősítés volt ezt olvasni, mert az elmúlt időben több beszélgetésben előkerült a téma, miszerint a mai keresztények annyira fogyasztó szelleműek. Vannak, akik panaszkodnak a gyülekezeteikre, mert hiába mennek el, nem töltődnek fel, nem érzik úgy, hogy táplálná őket, ami ott történik. A másik oldalon persze felhangzik az ellenérv, hogy az előbbi elvárás eleve helytelen, hiszen nem lehet folyamatosan csak kapni akarni, hiszen a gyülekezet arra való, hogy szolgáljunk egymás felé, és – Jézus is megmondta – jobb adni, mint kapni. Hol itt az igazság?

Péter szavaiból számomra egyértelmű, hogy a vezetőknek az a feladata, hogy legeltessék Isten nyáját (nem a sajátjukat!), vagyis segítsenek nekik a fejlődésben, a növekedésben, az egészséges táplálkozásban. A kiindulópont ez, aztán persze természetes, hogy egy jól táplált keresztény tenni fogja a szolgálatát. A közelmúltban több bibliaórán is feltettem a kérdést, hogy mit érzünk tápláléknak. Mi az, amitől érezzük, hogy lelkileg erősödünk, fejlődünk? Mint kiderült, egy igazi, tartalmas legelés szinte mindenkinek mást jelent, de mégis megfigyelhető négy fűcsomó típus.

Vannak, akik direktben a Bibliát olvasva, vagy egy jó tanítást hallgatva épülnek leginkább – akár személyesen, akár felvételről hallgatják. Mások inkább a dicsőítésben vagy az imádságban érzik a fejlődés forrását. A harmadik csoport egyszerűen a kapcsolatokból, a közösség megéléséből táplálkozik, míg a negyedik típus a szolgálatban találja meg az erőforrást. Mind a négy biblikus, és valahol mind a négy a Jézussal való találkozásról szól, akármilyen módon történik ez: a Biblia lapjain, az ő személyes megszólításán, jelenlétének megtapasztalásán, a másokban való megpillantásán, vagy a mások felé történő képviselésén keresztül. Nem véletlen, hogy az ApCsel 2:42 szerint az első gyülekezet élete nagyon egyszerűen, négy elemből állt: a tanításból, könyörgésből, a kenyér megtöréséből és a közösség megéléséből. Az Efézus 4:12 szerint a gyülekezeti szolgálók célja pedig az volt, hogy segítsenek a hívőknek a saját feladatuk, szolgálatuk felfedezésében, és az arra való felkészülésben. Látjátok a négy területet?

Úgy látom, hogy teljesen jogos elvárás az, ha táplálkozni szeretnénk a gyülekezetben – amíg ugyanis ez nem történik meg, nem tudunk szolgálni. Egy egészséges gyülekezetben mindenki megtalálja a táplálkozás módját, a vezetők célja pedig az, hogy segítsenek a hívőknek a növekedésben. És noha ideális gyülekezet kevés van, az biztos, hogy a főpásztor azt szeretné, hogy növekedjünk. Tehát arra bátorítalak, hogy tudatosítsd magadban, hogy milyen forrásokból tudsz elsősorban táplálkozni, és keresd meg a módját, a növekedésnek. Ha pedig vezetőként olvasod ezeket a sorokat, ne felejtsd el a feladatleírásodat. Legeltesd Isten nyájának körülötted élő tagjait!

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel e-mail értesítőmre ide kattintva.