Hol van a kincsed? (Jelenések 18:9-19)

Hol van a kincsed? (Jelenések 18:9-19)Az előző bejegyzésben láttuk, hogy Isten elhozta az ítéletet Babilon gazdasági-politikai részére is. Amit pedig a következő versekben látunk, az különböző gazdasági szereplők – a föld királyai, a föld kereskedői és a szállítmányozók – reakciója a rendszer összeomlására.

“Sírni és gyászolni fognak miatta a föld királyai, akik vele paráználkodtak és dőzsöltek, amikor látják a tűzvész füstjét. Gyötrelmétől való félelmükben távol megállva így szólnak: Jaj, jaj, te nagy város, Babilon, te erős város, egyetlen óra alatt ért utol az ítélet. A föld kereskedői is sírnak és gyászolnak miatta, mert áruikat senki sem vásárolja többé: az aranyat és ezüstöt, a drágakövet és gyöngyöt, a gyolcsot és bíbort, a selyem- és skarlátárukat, a különféle tujafákat és elefántcsont-tárgyakat, a különféle nemes fából vagy ércből, vasból és márványból készült eszközöket, a fahéjat, balzsamot, füstölőszereket, a kenőcsöket és tömjént, a bort és olajat, a finomlisztet és gabonát, a barmokat és juhokat, a lovakat és kocsikat, a rabszolgákat és emberi lelkeket.  A haszon, amelyre lelked vágyott, eltűnt előled, minden bőség és pompa elpusztult körülötted, és ezek soha többé nem lesznek találhatók sehol. Akik ezekkel kereskedtek, és ezekből gazdagodtak meg, gyötrelmétől félve távol megállnak, sírnak, gyászolnak, és így szólnak: Jaj, jaj a nagy városnak, amely gyolcsba, bíborba és skarlátba volt öltözve, arannyal, drágakővel és gyönggyel volt ékesítve, mert egyetlen óra alatt pusztult el ekkora gazdagság! És a kormányosok, a parti hajósok, az evezősök és akik a tengeren dolgoztak, mind megálltak távol, és amikor látták égésének a füstjét, így kiáltoztak: Van-e hasonló a nagy városhoz? És port hintettek fejükre, és sírva, gyászolva kiáltoztak: Jaj, jaj a nagy városnak, ahol az ő jólétéből meggazdagodott mindenki, akinek hajói voltak a tengeren: egyetlen óra alatt elpusztult! (Jelenések 18:9-19)

Babilon – gazdasági szempontból – egy óriási, egész világra kiterjedő kereskedelmi rendszer. Látjuk, hogy a kereskedésben bármilyen termékkel részt lehet venni. A rengeteg luxustermék mellett látunk háztartási cikkeket, állatokat, közlekedési eszközöket is. De ami valóban meghökkenté, hogy ebben a rendszerben még maguk az emberi lelkek is árucikké válnak – ma nagyobb mértékeket ölt a rabszolgaság és a prostitúció, mint korábban bármikor. Mindez egyetlen cél, a jólét maximalizálásának érdekében történik. Ebbe a sorba a világ összes kormánya már most beállt. És ez a rendszer egyetlen óra alatt fog összeomlani, ami a mai tőzsdei világot ismerve egyáltalán nem tűnik elképzelhetetlennek.

Babilon gazdasági rendszerét a profitszerzés motiválja, de nem gondolom, hogy ez önmagában probléma lenne. Viszont az Ige felfedi, hogy ebben a rendszerben az emberek már nem egészségesen viszonyulnak a profithoz, hanem betegesen. A haszon számukra nem az üzlet természetes velejárója, hanem a lelkük vágya. És egészen végletesen reagálnak a rendszer összeomlására is. Ilyen szavakat olvasunk: sírnak, gyászolnak, gyötrelemtől félve távol megállnak, kiáltoznak, port hintenek a fejükre. Ezek a szavak rámutatnak, hogy ezek az emberek nagyon erős érzelmekkel kötődtek a rendszerhez, és a pénzhez. Ez volt az identitásuk, ebből merítették az életüket.

Számomra itt válik világossá, hogy mit jelent „kifutni Babilonból”, amit a 4. versben mond Isten az övéinek. Jézus ezzel kapcsolatban így fogalmazott: „ahol a kincsed van, ott lesz a szíved is.” Nagyon könnyű a biztonságérzetünket a jólétből meríteni – ez azonban Babilon. Isten azt szeretné, hogy a biztonságérzetünket belőle merítsük, az ő ígéreteiből, az ő gondviseléséből, az ő szeretetéből. Ez a hitem szerint nem jelenti azt, hogy – ahogy egyesek gondolják – teljesen ki kellene vonni magunkat a gazdasági rendszerből, és önfenntartó gazdaságokat kellene alapítanunk. Sokkal inkább az a kérdés, hogy a pénzre és az anyagi biztonságra eszközként, vagy célként tekintünk.

Ti hogy látjátok?

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel e-mail értesítőmre ide kattintva.
  • BB

    Ez nagyon igaz… Jezus is megmondta, hogy nem lehet ket urnak szolgalni. Valasztanunk kell: szolgalunk az Urnak vagy a mammonnak. En nagyon szeretek az Urjezusnak szolgalni. Ö nem olyan ur, mint a penz. A penznek mindegy, hogy hogy vagyok es hogy mennyi eröm van a feladatom elvegzesere. De Jezus nemcsak megbiz a feladattal, hanem kepesse is tesz mindazt elvegezni 🙂

  • Joca

    Szia. Kb. 3 éve én is ki szerettem volna Amis módon vonulni a világból ill. babilonbol és nem akartam függni semmi ill. senkitől. A bizonytalantól való félelem volt. Ma azt gondolom ha kivonulnék akkor a köveknek kellene szólni, így is keveset teszek bizonyságot. Akkor talán még körülményesebb lenne.De a fő ,hogy kiben bízok. Kiben vetem a bizalmam? És ez a döntő szerintem. Mi motivál? Ki tanácsol engem? Kire hallgatok? 🙂