Hozd ki a maximumot az életedből! – 1. rész (Lukács 9:1-36)

Hozd ki a maximumot az életedből! – 1. rész (Lukács 9:1-36)Pr-szakmabeli pályafutásom során egyszer egy gázvezeték-projekt lakossági kommunikációján dolgoztam. Ez a tervezett vezeték Törökországból szállított volna természetes gázt közel 4 ezer kilométernyi távolságot megtéve Ausztriába, így csökkentve Európa függését az orosz földgáztól. Az előkészítés 11 évig tartott. Ránézésre ez a cég is ugyanolyan ügyfél volt, mint a többi: egy nagy szervezetet láttam, aminek volt logója, honlapja, megvoltak a főnökök és a beosztottaik, szép irodák és hangzatos névjegyek.

Ami miatt viszont furcsa volt, hogy emellett a valóságban még egy kapavágás sem történt. Ezek az emberek mind a megvalósulás reményében csatlakoztak a projekthez az előkészítő szakaszban, és éveken át dolgoztak valamin, ami még nem is létezett.

Jézus a földi szolgálata során hasonlóan egy projekt előkészítését kezdte meg, amit Isten országának nevezett. Azért használom rá a projekt szót, mert erős párhuzamot látok e között és az előbb leírt munkám között.

A Biblia szerint eljön majd az a nap, amikor Isten országa láthatóvá válik fizikailag is, és Jézus Jeruzsálemben fog uralkodni ezer éven keresztül. Az ország építése azonban már kétezer éve nagyban folyik, már megvannak az értékei, az alapelvei, már most hatással van emberek életére, és Jézus minden tanítványát arra hívja, hogy legyen ennek a projektnek a munkatársa, vegyen részt az ország építésében. Sőt, Jézus nem csak meghív minket, hanem egyenesen azt állítja, hogy az életünk akkor lesz igazán teljes, ha erre a – fizikai szinten még láthatatlan – projektre tesszük fel az életünket.

Alapvetően minden ember vágyik arra, hogy olyan élete legyen, aminek látja a célját, aminek az eredménye megelégedéssel tölti meg, és ami miatt hétfőn is azzal a jó érzéssel kel fel, hogy értelme lesz a hétnek. Ugyanakkor sokan nem ezt az életet élik, hanem folyamatosan vágynak valami változásra, amitől majd teljes lesz az életük. Bámulatos, hogy az emberek mennyi dolgot feladnak azért, hogy az áloméletüket élhessék. Gondoljatok csak a startup vállalkozókra, akik a siker reményében átlagosan heti 80 órát dolgoznak. Mások radikális lépésekre is elszánják magukat: nemrég olvastam három sikeres hollywoodi színésznőről, akik otthagyták a filmes karriert és apácának álltak, mert ettől remélték, hogy az életük kielégítő lesz.

Jézus szerint az életünk akkor teljesedik ki, ha az ő projektjének a munkatársai leszünk. „Keressétek először Isten országát és az ő igazságát, és mindezek ráadásként megadatnak majd nektek” – ígéri a tanítványainak. Más helyen hozzáteszi: „Mert aki meg akarja menteni az életét, elveszti, aki pedig elveszti az életét énértem, megmenti azt. Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri, önmagát pedig elveszti vagy romlásba viszi?”

Most vasárnap a Lukács 9 alapján azt kezdtük tanulmányozni, hogy mit jelent ma a gyakorlatban ezt az országot építeni. Egyenlőre az első hét dolgot néztünk meg, de a jövő héten is ugyanezt a témát folytatjuk. Szeretettel ajánlom a tanítást, ha ki tudtok rá szakítani 45 percet az életetekből. Megnézhetitek, letölthetitek ide kattintva.

1-vlcsnap-2016-05-29-017

A vágyam, hogy Isten népe, az ő gyermekei közül egyre többen ráébrednének arra, hogy mekkora kiváltság Jézus meghívása, és mennyire mást jelent tudatosan Isten országát építeni, mint csak egyszerűen gyülekezetbe járni és jó hívőnek lenni. Az igét tanulmányozva egyre inkább azt látom, hogy Isten elsősorban nem jó emberekké szeretne tenni minket, hiszen jó emberek sokan vannak a nem hívők között is. Ő elsősorban munkatársakat keres, akik értik, hogy ő mit végez ezen a földgolyón, és akik a partnerei lesznek ebben a munkában, akármilyen korlátozottak is a képességeik, és szívből imádkozzák nap mint nap: „Jöjjön el a te országod!”

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel e-mail értesítőmre ide kattintva.