Íme, az Isten báránya (Jelenések 5:6-7)

Íme, az Isten báránya (Jelenések 5:6-7)És láttam, hogy a trónus és a négy élőlény közelében, a vének között, ott áll a Bárány: olyan volt, mint akit megöltek; hét szarva volt, és hét szeme: az Isten hét lelke az, akiket elküldött az egész földre. A Bárány odament, és átvette a könyvet a trónuson ülő jobb kezéből. (Jelenések 5:6-7)

Az Isten Báránya az egyik legerősebb kép a Bibliában. Amikor Ábrahám úton volt Mórijjá hegyére, hogy Isten kérésére feláldozza a fiát, ez a párbeszéd zajlott le közöttük: „A fiú megkérdezte: Itt van a tűz meg a fa, de hol van az áldozatra való bárány? Ábrahám azt mondta: Isten majd gondoskodik az áldozatra való bárányról, fiam.” Vajon tudta Ábrahám, hogy ezzel a mondatával prófétált? Ezt a történetet minden zsidó gyerek ismerte, Jánosnak is ismerős lehetett.

10893898-portrait-of-a-lamb-lying-in-a-meadow-somewhere-in-the-netherlandsÁbrahám próféciájának a beteljesedését pedig Keresztelő János jelentette be, amikor így szólt: „Íme, az Isten Báránya, aki hordozza a világ bűnét!” Másnap lejátszódott ugyanez a jelenet, és János – aki akkor még Keresztelő János tanítványa volt – éppen ennek hatására döntött úgy, hogy követi Jézust. És János ott volt, amikor a prófécia beteljesedett. Eljött a nap, amikor Isten valóban gondoskodott az áldozatra való Bárányról. Amitől megkímélte Ábrahámot, attól nem kímélte meg saját magát: feláldozta a fiát, hogy megváltsa a tőle elszakadt embert.

És most újra itt van a Bárány. Ez a jelenet már nem Betániában játszódik, hanem a mennyben. De János még mindig úgy írja le a Bárányt, mint akit megöltek. Igaz, hogy hét szarva van, ami a teljes hatalom jelképe, és hét szeme, ami pedig a tudás, az intelligencia teljességét jelképezi. De még mindig viseli a kereszt nyomait – az irántunk való szeretete miatt kapott sebeit. „Pedig a mi vétkeink miatt kapott sebeket, bűneink miatt törték össze. Ő bűnhődött, hogy nekünk békességünk legyen, az ő sebei árán gyógyultunk meg.” – írja Ézsaiás, aki szintén egy bárányhoz hasonlította a megváltót.

Mi, emberek, különböző dolgokon mérjük le, hogy Isten szeret-e minket. Például azon, hogy sikeresek és boldogok vagyunk-e. Ha valami baj, vagy betegség ér, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy Isten haragszik ránk valamiért, amit tettünk. A Biblia viszont azt tanítja, Isten egyszer és mindenkorra megmutatta, hogy szeret minket, ez már nem kérdés többé: „Isten azonban abban mutatta meg rajtunk a szeretetét, hogy Krisztus már akkor meghalt értünk, amikor bűnösök voltunk.”

Ha valaha kételkednél Isten szeretetében, ha valaha gyötörni kezdene a gondolat, hogy Isten vajon mit gondol rólad, és ha értéktelennek éreznéd magad, ne nézz sehova máshova, csak a keresztre. Isten ugyanis ott mutatta meg, hogy mennyit érsz neki. „Íme, az Isten Báránya!” Ez a mi Istenünk.

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel e-mail értesítőmre ide kattintva.