Jaj nektek, farizeusok! (Lukács 11:37-12:01)

Jaj nektek, farizeusok! (Lukács 11:37-12:01)Szokásomhoz híven és nevemhez méltón most néhány hétig nyári szünetet tartok majd a blogon. Ez idő alatt a kistarcsai Golgota vasárnapi istentiszteleit a honlapunkon követhetitek nyomon. Most pedig fogadjátok szeretettel a múlt vasárnapi tanítása alapján készült bejegyzést.

***

Nem tudom, ti kerültetek-e már olyan kínos szituációba vendégségben, hogy legszívesebben elbújtatok volna szégyenetekben. Amikor Jézus egy farizeus ebédmeghívásának tett eleget, a tanítványok minden bizonnyal így érezhették magukat, és meglepő módon éppen Jézus viselkedése miatt. A mester ugyanis eszteleneknek nevezte a farizeusokat, aztán háromszor is azt mondta, hogy jaj nekik. Jézusról sokszor azt gondolom, hogy mindenkivel kedves volt. Hát ez a történet nem igazán stimmel ebbe a képbe.

Az történt, hogy mielőtt elkezdték volna az ebédet, a vendégfogadó farizeus rosszallással látta, hogy Jézus nem végezte el a rituális tisztálkodást. Pedig ez a farizeusok egyik alappillére volt, speciálist kőedényeik voltak ehhez, amelybe éppen az előírt másfél tojáshéjnyi víz fért. Amikor valaki csatlakozott a farizeusok rendjéhez, három tanú jelenlétében kellett ígéretet tennie a rituális tisztaságra, a tized pontos fizetésére és még jónéhány kitételre. Aki ezeket megszegte, azt kizárták a testvéri közösségből. Fennmaradt egy feljegyzés egy idős farizeusról, akit a rómaiak bebörtönöztek, és kis híján szomjan halt, mivel a napi vízadagját nem ivásra, hanem a rituális tisztálkodás elvégzésére használta.

Engem őszintén szólva meglepett, hogy Jézus, noha tudta, hogy ez ennyire fontos egy farizeus számára, mégsem erőltette magára a rituálé elvézését még a békesség kedvéért sem. Sőt, a rosszalló tekinteteket érzékelve nem elnézést kért, hanem alaposan kiosztotta először a farizeusokat, aztán a törvénytudókat. Fontos ezt megtanulnunk tőle: nem hagyta magát még a látszat szintjén, tiszteletből sem belesodorni a farizeusok törvényeskedésébe.

Szeretném, ha felfigyelnétek velem együtt erre az egy dologra: hogy ezek az emberek, a farizeusok és a törvénytudók, mennyire komolyan próbálták megélni a hitüket. És mégis, Jézust nem lenyűgözte a komolyságuk, hanem problémát látott a vallásosságukban, egészen pontosan hét problémáról beszél ez a szakasz. Mivel feltételezem, hogy mi is szeretnénk komolyan venni a hitünket, érdemes ezt a listát tükörként olvasni. Vajon mennyi van bennünk a farizeusból? Íme a hét probléma, lerövidítve és egyszerűen megfogalmazva. Ezekről részletesebben is beszéltem a vasárnapi tanításban, amelyet megnézhettek ide kattintva.

  1. A külsőségeket nagyon fontosnak tartották, mind magukra, mind másokra nézve, a belsővel viszont alig foglalkoztak.
  2. Precízen betartották a vallási előírásokat és a hagyományokat, és emiatt jobban érezték magukat a többieknél. Elfelejtették, hogy Isten szemében mindenki egyformán bűnös, és ő mégis mindenkit szeret.
  3. Az emberek elismerésére hajtottak, szerették kikövetelni maguknak a tiszteletet, és a vallásosságukat népszerűségszerzésre használták.
  4. Kívülről annyira ártalmatlannak, vagy akár nemesnek tűnt a törvényeskedésük, hogy észrevétlenül másokat is megfertőztek.
  5. A tekintélyükkel olyan törvényeket, szabályokat tanítottak az embereknek, amit azok egyszerűen nem tudtak betartani, és teher volt számukra.
  6. Igyekeztek ellhallgattatni Isten hírnökeit, akik prófétai üzenetet hoztak, miközben úgy tetszelegtek, mint akik tisztelik a prófétákat.
  7. Igyekeztek az embereket tudatlanságban tartani, és magukat úgy beállítani, mint akikre szükség van a helyes igeértelmezéshez, és ezzel megakadályozták az embereket abban, hogy valójában megismerjék Istent.

Ami még foglalkoztatott. Vajon miért volt Jézus ebben a beszédében ennyire kemény velük, még annak ellenére is, hogy éppen egy vendégségben volt? Miért ezt a hangnemet használta? Két dologra jutottam ezzel kapcsolatban. Egyrészt, Jézus nem először konfrontálódott a farizeusokkal, és most, hogy fogytán volt az ideje, talán szeretett volna úgy beszélni, hogy az átüsse az ingerküszöbüket és tényleg elgondolkozzanak. Másrészt viszont azt gondolom, azért engedhette meg magának Jézus ezt a stílust, mert tudta, hogy hamarosan meg fog halni ezekért az emberekért.

Bevallom – nem vagyok rá büszke – én is sokszor lefarizeusoztam másokat, és engem is neveztek már farizeusnak. Tanulom Jézustól, hogy ne oktassak ki másokat, ha nem vagyok kész áldozatot hozni értük, ha nem akarom megmenteni őket. A beolvasás persze segít leereszteni a gőzt, de szellemi haszna nincs. Tanulom, hogy miután megértettem, hogy Jézus miért gyűlölte annyira a farizeusok vallásos képmutatását, ne másokra kezdjek mutogatni, hanem inkább arra törekedjek, hogy bennem legyen egyre kevesebb farizeus.

A valóság ugyanis az, hogy akik hiszünk Jézusban, kegyelemből megváltott bűnösök vagyunk. Nincs okunk jobbnak beállítani magunkat másoknál. Főleg most, miután tudjuk, mennyire zavarja ez a mesterünket!

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel e-mail értesítőmre ide kattintva.