Jézus visszajön (Lukács 21)

Jézus visszajön (Lukács 21)Az elmúlt hónapokban rengeteg képet láttunk a médiában Szíriáról, különösen Aleppo bombázásáról. Ez a gyönyörű, egykor nyüzsgő és élettel teli város ma romokban hever. Sajnos nem sikerült megtalálnom, hogy megosszam veletek, de néhány hete láttam egy összeállítást, ami budapesti képeket tartalmazott úgy megszerkesztve, mintha itt történt volna hasonló bombázás. Emlékszem, hogy egy pillanat alatt görcsbe rándult a gyomrom.

Így könnyebb elképzelni, mit érezhettek a tanítványok, amikor a jeruzsálemi Templom szépségét hozták szóba, Jézus pedig megprófétálta, hogy le lesz rombolva. Pedig valóban gyönyörű volt. Az építkezést Zerubábel és Ezsdrás kezdték el, de Heródes óriási átépítésbe kezdett, ami még a beszélgetés idején is zajlott. Az ötszáz méter hosszú és négyszáz méter széles épületegyüttest aranytáblák és fehér márvány borították, így a napsütésben vakítóan ragyogott, és messziről úgy tűnt, mintha hó lenne a Templom-hegyen.

Érthető, hogy a tanítványokat sokkolta Jézus előrejelzése, hogy mindez a szépség az enyészeté lesz, és feltették a kérdést, hogy mikor fog ez bekövetkezni. Jézus pedig egy hosszú próféciában válaszolt, ami mára már történelem. Kr. u. 70-ben ugyanis a rómaiak, ráunva a zsidók lázongására, ostrom alá vették Jeruzsálemet és 1,1 millió embert lemészároltak. Az utolsó túlélők a Templomba menekültek, egy részeg katona pedig egy fákját dobott az épületbe, amitől az lángra kapott, a borítást képező aranytáblák pedig a kövek közé olvadtak. A hadjáratot vezető Tituszt először frusztrálta a hír, de aztán parancsba adta, hogy a katonák szedjék szét az épületet, hogy elvihessék az aranyat. Így Jézus szavai valóra váltak, valóban kő kövön nem maradt.

Ebben a bejegyzésben nem szeretnék belemenni a prófécia magyarázatába, hanem inkább arra szeretnék fókuszálni, amit Jézus ezután mond. Tanácsokat adott ugyanis a hallgatóknak, olvasóknak, hogy milyen hatással legyen az életükre az, hogy tudják, mit hoz a jövő. Ebből mi is tanulhatunk, hiszen – és erről részletesebben is beszéltem az ide illetsztett vasárnapi tanításban – a jeruzsálemi Templom lerombolása és a világvége eseményei összefüggenek.

visszajon

Így most kiemelem Jézus három gyakorlati tanácsát, amelyek arról szólnak, hogyan éljünk ezekeben a prófétai időkben. Bátorítalak, hogy állj meg egy percre, és gondold végig, hogy mit jelentenek ezek gyakorlatban a te életedben.

1. „Amikor pedig ezek elkezdődnek, egyenesedjetek fel, és emeljétek fel a fejeteket, mert közeledik a megváltásotok.”

2. „Vigyázzatok magatokra, nehogy szívetek elnehezedjék mámortól, részegségtől vagy a megélhetés gondjaitól…”

3. „Legyetek tehát éberek, és szüntelen könyörögjetek…”

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel e-mail értesítőmre ide kattintva.