Kinek szól valójában a 7 levél? (Jelenések 2)

Kinek szól valójában a 7 levél? (Jelenések 2)Ahogy láttuk, a Jelenések könyve megadja azt a vázlatot, ami alapján a könyv felépül. Ezt követve most a második nagy szerkezeti részt kezdjük tanulmányozni, ami a 2-3. fejezetben található és 7 levelet tartalmaz 7 gyülekezet számára. De mielőtt belevágnánk, ejtsünk néhány szót a levelek értelmezéséről.

Talán mindenki emlékszik iskolás éveiből arra a kétértelmű levélre, amit Merániai János esztergomi érsek írt Bánk bánnak, amikor a véleményét kérték a magyar főurak által előkészített, Gertrudis királyné elleni merénylettel kapcsolatban: „A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem.” Mivel a levél nem tartalmazott írásjeleket, kétféleképpen is lehetett értelmezni az érsek álláspontját.

A Jelenések könyve 2-3. fejezetében található leveleket legalább négy féle módon lehet értelmezni – ezek azonban nem mondanak ellent egymásnak, és mindegyik értelmezés hasznos.

 1. Először is a levelek 7 létező, kisázsiai gyülekezetnek íródtak. Jézus nekik üzent Jánoson keresztül, ők pedig minden bizonnyal megkapták a levelet és elolvasták.
 2. Noha itt 7 konkrét első századbeli gyülekezetet szólít meg Jézus, a levelek valamennyi keresztény gyülekezethez szólnak a mai napig.
 3. A levelek elsősorban gyülekezeteknek szólnak, de a tartalmuk egyénileg is hasznos a számunkra. A tanulságokat egyéni életünkben is hasznosíthatjuk.
 4. És végül ez a 7 gyülekezet profétikusan előremutat: mindegyik gyülekezet egy korszakot képvisel az egyháztörténelemben, egészen pünkösd napjától, vagyis az egyház születésétől az elragadtatásig, amikor lezárul a gyülekezetek kora.

A következő bejegyzésekben mi elsősorban a negyedik értelmezés szerint fogunk haladni, de természetesen szóba kerül majd a másik három is. És hogy melyik gyülekezet melyik korszakot jelképezi? Íme, egy rövid lista, amit később majd részletesebben is kifejtek:

 1. Efezus – az apostoli gyülekezet az első században
 2. Szmirna – az üldözött gyülekezet
 3. Pergamon – az államegyház
 4. Thiatira – a pápai egyház
 5. Szárdisz – a megreformált egyház
 6. Filadelfia – a modern kori misszionárius mozgalmak, gyülekezetek
 7. Laodicea – a végidők hitehagyott gyülekezete

A 7 levél felépítése nagyon hasonló. Jézus bemutatkozik, elmondja, hogy jól ismeri a gyülekezetet, kiemel néhány pozitívumot velük kapcsolatban, majd kritikát is megfogalmaz, és végül egy ígérettel zárja a levelet. Érdekesség, hogy három levél eltér ettől a sémától: van egy gyülekezet, amiről Jézus semmi pozitívumot nem tud kiemelni, és van másik kettő, aminek viszont semmi kritikát nem ír. Aki kíváncsi, hogy melyik ez a három, önkéntes házi feladatként olvassa végig a 7 levelet!

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel e-mail értesítőmre ide kattintva.