Kösz, de sajnos pont nem érek rá! (Lukács 10)

Kösz, de sajnos pont nem érek rá! (Lukács 10)Egy történet szerint valaki felhívott egy családot, és a telefont a kisfiú vette fel. Mikor a hívó megkérdezte, hogy beszélhet-e a szüleivel, a kisfiú azt mondta, hogy nem, mert nem érnek rá. A hívó ekkor rákérdezett, hogy van-e még valaki felnőtt a környéken. „Igen” – mondta a kisfiú – „itt vannak a nagyiék és a szomszédok is, de ők sem érnek rá.” „Tehát ott vannak a szüleid, a nagyszülők és a szomszédok is, de senki nem ér rá? Mégis mit csinálnak?” – kérdezte a telefonáló hitetlenkedve. „Engem keresnek” – érkezett a válasz.

Manapság bizony divattá vált, hogy senki sem ér rá. Annyi dolgunk van, hogy arra panaszkodunk, akkor sem végeznénk, ha 48 órából állna egy nap. Sokmindennel foglalkozunk párhuzamosan, és rengeteg a programunk. És ami a legrosszabb: sokszor azt sem tudjuk, mit adhatnánk le, hiszen minden fontosnak tűnik. A múltkor valaki viccből létrehozott egy Facebook eseményt, aminek azt a címet adta: „Kösz, de sajnos pont nem érek rá!” Az emberek vették a lapot, és ezrével jelölték be, hogy részt vesznek ezen a kamu-eseményen.

S noha nem érünk rá, nem vagyunk túl hatékonyak. Egy olasz közgazdász írta először a nevéről elnevezett Pareto-elvet, vagy más néven a 80/20 szabályt. Az elv az élet számtalan területén megfigyelhető. A földön az összes vagyon 80 százaléka a lakosság 20 százalékának a kezében van. Vicces, de állítólag a napok 80 százalékában a ruhatárunknak ugyanazt a 20 százalékát használjuk csak. És hatékonyság szempontjából megfigyelték, hogy az üzleti tárgyalások 20 százaléka hozza a bevétel 80 százalékát, sőt, a munkánk 80 százalékát a munkaidőnk 20 százalékában végezzük el.

Lukács evangéliuma 10. fejezetében három történetet látunk, és mindhárom arra mutat rá, hogy a cél nem az, hogy elfoglaltak legyünk, és sokmindent tegyünk akár szolgálatként, hanem hogy a lényegről, a legfontosabb dolgokról ne veszítsük el a fókuszt. A túl elfoglalt keresztény élet bizony csapda is lehet. A teljes tanítást megnézheted ide kattintva.

1-vlcsnap-2016-06-27-008

Az első történetben, miután Jézus kiküld 70 tanítványt egy rövid missziós útra, a tanítványok visszatérve azon örvendeznek, hogy Jézus nevére még a gonosz lelkek is engedelmeskedtek nekik. Jézus viszont visszairányítja a figyelmüket a lényegre: „Ne annak örüljetek, hogy a lelkek engedelmeskednek nektek, inkább annak örüljetek, hogy a nevetek fel van írva a mennyben.”

A világ a sikerhez köti az örömöt, a kudarchoz pedig a szomorúságot. Jézus azonban más tanít. Persze szeretné, ha sikeresek lennénk a szolgálatban, de nem szeretné, ha a sikerhez kötnénk az örömünket. Azt szeretné, ha az örömünk egy dologból fakadna: hogy a nevünk fel van írva a mennyben.

A második történet az irgalmas samaritánusról szól, aki, miután egy pap és egy lévita is elmegy egy félholtra vert ember mellett, megáll és szolgál fel. Nem lehet, hogy a pap és a lévita azért sietett annyira, mert fontos szolgálat várt rájuk? Ugyanígy mi is beleeshetünk abba a csapdába, hogy annyira szolgálunk, hogy nem vesszük észre a valós szükségleteket magunk körül.

Végül arról olvasunk, ahogy Jézus Márta és Mária házában van, ahol Márta egyfolytában sürög-forog az Úrért, míg Mária egyszerűen leül Jézus lábához. Amikor Márta ezért neheztel, elhangzik Jézustól a jól ismert mondás: „Márta, Márta, sok mindenért aggódsz és nyugtalankodsz, pedig kevésre van szükség, valójában csak egyre. Mária a jó részt választotta, amelyet nem vehetnek el tőle.” Nagyon fontos, hogy ne legyünk annyira elfoglaltak az Úrért, hogy csak épp arra nem marad időnk, hogy a jelenlétében időzzünk.

A következő napokban tartsd ezt a három dolgot szem előtt, ahogy éppen nem érsz rá. 1) Jézus azt szeretné, hogy az örömöd alapja a kegyelem legyen, nem a szolgálatban vagy más területen elért sikereid. 2) Isten sokszor a körülöttünk lévő szükségeken keresztül vezet minket. Nem tudod, mi Isten akarata most az életedre? Gondolkozz el rajta, hogy milyen szükségeket látsz! 3) Jézussal időt tölteni sokkal fontosabb, mint szolgálni.

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel e-mail értesítőmre ide kattintva.