Krisztus második eljövetele (Jelenések 19:11-20)

Krisztus második eljövetele (Jelenések 19:11-20)És láttam a megnyílt eget: íme, egy fehér ló, és aki rajta ül, annak neve Hű és Igaz, mert igazságosan ítél és harcol, szeme tűz lángja, és fején sokágú korona és ráírva egy név, amelyet senki sem tud rajta kívül; és vérbe mártott ruhába volt öltözve. Ez a név adatott neki: az Isten Igéje. A mennyei seregek követték őt fehér lovakon, tiszta fehér gyolcsba öltözve. Szájából éles kard jött ki, hogy megverje vele a népeket: mert ő vasvesszővel fogja pásztorolni őket, és fogja taposni a mindenható Isten búsult haragjának borsajtóját. Ruhájára és derekára az a név van írva: Királyoknak Királya és uraknak Ura. (Jelenések 19:11-16)

Krisztus második eljövetelét sokan összekeverik az elragadtatással. Ez azonban egy különálló esemény, és sok különbség van a kettő között. Az elragadtatás a nagy nyomorúság előtt fog bekövetkezni (hitem szerint), a második eljövetel lezárja ezt az időszakot. Az elragadtatás váratlanul, láthatatlanul fog megtörténni, a második eljövetel jól kalkulálható időpontban, a világtörténelem legnyilvánosabb eseményeként következik majd be. Az elragadtatásban Krisztus a gyülekezetet veszi magához, a második eljövetelekor pedig a gyülekezettel tér vissza a földre.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy Jézus második eljövetele a világtörténelem legnagyobb jelentőségű eseménye lesz. A Biblia határozottan beszél róla, mintegy 1.800 ószövetségi, és legalább 300 újszövetségi utalást találunk rá. Valaki kiszámolta, hogy a Bibliában statisztikailag minden 25. vers Jézus második visszajövetelére utal, tehát a Biblia egy huszonötöde erről a témáról szól. Ezen kívül minden olyan próféciára, ami Jézus első eljöveteléről szól, 8 olyan jut, ami a második eljövetelt harangozza be. Tehát kétségkívül a világtörténelem egyik legjelentősebb eseménye lesz, amikor Krisztus visszatér, hogy megítélje az ellenségeit, és megalapítsa a várva várt messiási királyságot.

Furcsa, hogy egy nemrég készült amerikai kutatás szerint az amerikaiak 66%-a hisz benne, hogy Krisztus hamarosan újra visszatér a földre – ez az arány pedig magasabb, mint a magukat újjászületett kereszténynek vallók száma. Az amerikai szerkesztőségekben egyenesen „második eljövetel betűtípusnak” nevezik a legnagyobb betűkkel írt, különlegesen fontos eseményekre tartogatott címstílust. Magyar adatokat sajnos nem találtam, és azt gyanítom, hogy itt nem is lennének ilyen magasak ezek a számok. De azt megállapíthatjuk, hogy az emberiség valahol mélyen érzi, tudja, hogy Jézus nem csak egy történelmi személy volt, hanem még találkozunk vele a jövőben.

Nagyon sokat lehetne írni arról, ahogy János itt leírja a visszatérő Jézust, de ezek talán önmagukért is beszélnek. Ezért most egyetlen dologra szeretnék koncentrálni: a visszatérő Krisztus kíséretére. A bejegyzés elején azt írtam, hogy Krisztus a gyülekezettel, vagyis velünk együtt tér vissza a földre. Miért gondolom ezt? Elsősorban azért, mert János azt írja, hogy „mennyei seregek követték őt fehér lovakon, tiszta fehér gyolcsba öltözve”. Néhány verssel korábban, a fejezet elején pedig láttuk, hogy aki fehér gyolcsba öltözött, az nem más, mint Krisztus menyasszonya, a gyülekezet. De az Ige más helyeken is alátámasztja ezt a tanítást. Például Pál apostol is ír erről: „Mikor Krisztus, a mi életünk megjelenik, akkor vele együtt ti is megjelentek dicsőségben.” De erről prófétált már Zakariás is (akinek a próféciáját a következő bejegyzésben részletesebben is idézem majd): „Mert eljön az Úr, az én Istenem, szentjeivel együtt.”

Nem tudom, számotokra mennyire volt új információ, hogy mi Krisztussal együtt fogunk visszatérni a földre, de emlékszem, hogy rám átütő erővel hatott, amikor ezt felismertem. Micsoda esemény lesz ez! Ha addig nem is sikerül eljutnom Izraelbe – amit már régóta tervezek – akkor is elrepülök egyszer oda! És nem egy fapados repülőgép fedélzetén, hanem egy fehér lovon, Jézus kíséreteként!

Tudjuk azonban, hogy Krisztus visszatérése nem mindenkinek lesz jó hír. Azok, akik akkor a földön élnek, háborúra fognak gyülekezni ellene, és ellenségként várják vissza. És számukra Jézus visszaérkezése egyáltalán nem örömteli. Ezért is fontos, hogy hirdessük az evangéliumot, hogy minél kevesebben maradjanak Isten ellenségei, és minél többen átvehessék a jegyüket a „legnagyobb szentföldi utazásra”, aminek az árát Jézus a vérével fizette ki.

storm

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel e-mail értesítőmre ide kattintva.