Lehetetlen küldetés (Jelenések 12:1-6, 13-18)

Lehetetlen küldetés (Jelenések 12:1-6, 13-18)A 12. fejezettel kezdődő szakaszban egy időre újra szünetelnek az ítéletek, és Isten néhány különös képpel magyaráz el, fejt ki dolgokat Jánosnak. Az első ilyen kép a napba öltözött vajúdó asszony és a sárkány együttese. Ezzel a képpel Isten megmagyarázza az antiszemitizmus hátterét, és egyben előrevetíti, hogy mi vár még a zsidóságra a végidőkben.

Ekkor nagy jel tűnt fel az égen: egy asszony a napba öltözve, és a lába alatt a hold, a fején pedig tizenkét csillagból álló korona; várandós volt, és vajúdva, szüléstől gyötrődve kiáltozott. Feltűnt egy másik jel is az égen: íme, egy hatalmas tűzvörös sárkány, amelynek hét feje és tíz szarva volt, és a hét fején hét diadém; farka magával sodorta az ég csillagainak egyharmadát, és ledobta a földre. És a sárkány odaállt a szülni készülő asszony elé, hogy amikor szül, felfalja a gyermekét. Az asszony fiúgyermeket szült, aki vasvesszővel legeltet minden népet. A gyermek elragadtatott az Istenhez, az ő trónusához, az asszony pedig elmenekült a pusztába, ahol Istentől előkészített helye volt, hogy ott táplálják ezerkétszázhatvan napig. (Jelenések 12:1-6)

Ha megnézzük a három szereplőt, egyértelmű, hogy a napba öltözött asszony Izraelt, a születő gyermek a Messiást, Jézust jelképezi, a tűzvörös sárkány pedig a Sátánt. Karácsonykor írtam ezekről a versekről, és leírtam, hogy a Sátán a történelem során végig zsidóellenes volt, mert meg akarta akadályozni a Messiás eljövetelét – aki lemaradt erről a bejegyzésről, érdemes visszaolvasni.

Az antiszemitizmusnak egyetlen indokolható, racionális oka sincs, de annál komolyabb a szellemi háttere. Néhány napja újra tanúi lehettünk a hazánkban dúló zsidógyűlöletnek, amikor a jobboldal a Zsidó Világkongresszus ellen tüntetett Budapesten. Sajnálom, hogy a kereszténység sem mentes az antiszemitizmustól – a fent említett tüntetést is egy lelkész szervezte.

Ezekben a versekben azt is látjuk, hogy a Sátán nem csak a Messiás első eljövetelét szerette volna megakadályozni, hanem a másodikat is igyekszik ellehetetleníteni. Ezért a nagy nyomorúság idején egy végső üldözési hullám indul a zsidók ellen – erre utal jelképesen az asszony, akinek a pusztába kell menekülnie. Erről az időszakról beszélt Jézus is a Máté 24-ben. (Néhány verset itt átugrok, a Sátán levettetéséről egy következő bejegyzésben írok majd részletesebben.)

Amikor látta a sárkány, hogy levettetett a földre, üldözőbe vette az asszonyt, aki a fiúgyermeket szülte; de az asszonynak a nagy sas két szárnya adatott, hogy a pusztába repüljön az ő helyére, hogy ott tápláltassék ideig, időkig és idő feléig a kígyó elől elrejtve. A kígyó pedig a szájából folyónyi vizet árasztott az asszony után, hogy elsodortassa az árral. De segített a föld az asszonynak: megnyitotta a föld a száját, és elnyelte a folyót, amelyet a sárkány árasztott a szájából. Megharagudott a sárkány az asszonyra, és elment, hogy hadat indítson a többiek ellen, akik az asszony utódai közül valók, akik megtartják az Isten parancsait, akiknél megvan a Jézus bizonyságtétele, és odaállt a tenger fövenyére. (Jelenések 12:13-18)

És még egy érdekességre szeretném felhívni a figyelmeteket: az asszony egy előre elkészített helyre menekül. Lenne egy olyan hely, ami be tudná fogadni az Izraelből menekülő zsidókat ebben az üldöztetési időszakban? Sokan úgy gondolják, hogy itt az Ige a mai Jordánia területén lévő Petra városára gondol – erre a hatalmas, sziklába vájt, jelenleg üres városra. A helynek egyetlen, 4 méter széles bejárata van, ami nagyon jól védhető. Tehát gyakorlatilag bevehetetlen. Az hírlik, hogy keresztény üzletemberek már most feltöltötték annyi élelmiszerrel Petra városát, ami elegendő 1260 napra, és héber nyelvű evangelizációs traktatusokat is elhelyeztek ott.

A fejezet fő mondanivalója számomra az, hogy Isten népe számíthat Isten védelmére. Igaz ugyan, hogy következik egy üldöztetés a zsidókra, de Isten megvédi őket a Sátán minden próbálkozásától. Velünk is ezt teszi. Nem azért mert olyan nagyszerűek vagyunk, hanem, mert az övéi vagyunk.

400px-Petra_First_Glimpse

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel e-mail értesítőmre ide kattintva.