Meddig fogsz élni? (Jelenések 11:7)

Meddig fogsz élni? (Jelenések 11:7)És amikor bevégzik bizonyságtételüket, a fenevad, amely feljön az alvilágból, hadat indít ellenük, legyőzi és megöli őket. (Jelenések 11:7)

Az előző versekben János két tanúról írt, akik Isten igéjét hirdetik majd a nagy nyomorúság idején, és bár próbálják elnémítani őket, Isten védelmét élvezik, ezért senki nem tud ártani nekik. Itt befejezik a bizonyságtételüket, és az Antikrisztus legyőzi és megöli őket.

Ez a vers elgondolkoztatott. Vajon a mi életünk hossza előre ki van szabva?

Úgy tűnik, az emberek egy része kínosan ügyel arra, hogy amennyire lehet, hosszú és egészséges életet élhessen – odafigyelnek a táplálkozásukra, a megfelelő testmozgásra, a stressz-mentes életvitelre. Mások mit sem törődnek ezekkel – két végén égetik a gyertyát, élnek, ahogy a csövön kifér. Mennyire múlik rajtunk, hogy milyen hosszú életet fogunk élni?

Olyankor merül fel bennem ez a kérdés, amikor például egy fiatal családapáról hallok, aki balesetben az életét vesztette. Vajon idő előtt fejeződött be az élete? Vagy „ennyi volt szánva neki”? De felmerül a kérdés akkor is, amikor keresztényüldözésekről hallok – naponta több mint százan halnak meg a hitük miatt? Vajon ez rendben van így? Vagy a Sátán keresztülhúzza ilyenkor Isten számítását?

Ezekre a kérdésekre Istenen kívül talán senki nem tud 100%-os választ adni. A Bibliában mégis találunk tanítást ebben a témakörben. Számomra ezekből úgy tűnik, hogy egy keresztény egészen addig „elpusztíthatatlan”, amíg nem fejezte be a küldetését.

Itt van például az idézett vers: a két tanút egészen addig nem tudták megölni, amíg be nem fejezték a bizonyságtételüket. Vagy ott van maga János, a Jelenések írója. Hiába tették forró olajba, még az sem tudott végezni vele, mert Istennek még feladata volt a számára. De eszünkbe juthatnak Dániel barátai a tüzes kemencében, vagy maga Dániel az oroszlánok vermében.

Meddig fogsz élni? – kérdeztem a címben. A válasz: amíg be nem fejezed a küldetésedet, addig biztosan.

Én azt hiszem, hogy Isten valóban előre tudja az életünk hosszát. „Alaktalan testemet már látták szemeid; könyvedben minden meg volt írva, a napok is, amelyeket nekem szántál, bár még egy sem volt meg belőlük.” – írja a zsoltáros. Ez azt jelenti, hogy élhetünk akárhogy, nem változtathatunk az életünk hosszán? Azt gondolom, hogy Isten előre látta a döntéseinket, amikor meghatározta a napjaink számát -–a felelősségteljeseket és a felelőtleneket egyaránt. Ettől függetlenül Isten bölcs életet vár tőlünk. Nem véletlenül imádkozott így Mózes: „Taníts úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk!”

Végszóként álljon itt egy idézet, ami talán Abraham Lincolntól származik: „Végső soron nem az a fontos, hogy mennyi év volt az életedben, hanem hogy mennyi élet volt az éveidben.”

Birthday_Cake_with_Lit_Candles_by_FantasyStock

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel e-mail értesítőmre ide kattintva.