Meglepő, mit történt a Germanwings járatán két nappal a tragédia után

Meglepő, mit történt a Germanwings járatán két nappal a tragédia utánMostanra valószínűleg alig van, aki nem hallott a keddi repülőbalesetről. Azóta is újabb és újabb cikkek jelennek meg arról, vajon mi vette rá a 28 éves német másodpilótát, hogy a kapitányt a pilótafülkéből kizárva, 11 percig tartó süllyedéssel, hidegvérrel a szikláknak vezesse a 150 utast szállító Airbust a francia Alpokban. Arról azonban kevesebben hallottak, mit történt két nappal később, mielőtt a tragédia után először felszállt a légitársaság Düsseldorf-Barcelona járata.

A kapitány, Frank Woiton elmondása szerint tagadhatatlanul kiült a feszültség mind a személyzet, mint az utasok arcára. A kapitány meglepő gesztussal próbálta ezt feloldani: minden utast név szerint, meleg kézfogással üdvözölt a beszállásnál, majd amikor mindenki elfoglalta a helyét, a fülkéből egy rövid beszédet tartott. Megemlékezett a tragédiáról, majd megígérte, hogy biztonságban eljuttatja őket Barcelonába. Ezt biztosra vehetik, mert este ő is otthon szeretne vacsorázni két gyermekével és a feleségével, mondta. A beszédét kitörő taps fogadta.

Aki repülőre ül, annak bíznia kell a pilótában, hogy érti a dolgát, és biztonságban eljuttatja a gépet a célhoz. Út közben már tehetetlen vagy. Rábíztad az életedet. Akaratlanul is eszembe jut a párhuzam, hogy mennyire így van az életben is. Sok politikus, ideológia, vallás verseng az emberek bizalmáért, és mind azt ígéri, hogy velük az életünk a kívánt célhoz ér majd el. Miért bíznánk meg bennük? Honnan tudhatjuk ki, hogy nem derül ki útközben, hogy rászedett minket egy őrült, aki sziklafalnak vezeti a gépet sokadmagunkkal a fedélzeten?

A katasztrófa után repülő pilóta két dolgot tett: név szerint köszöntötte az utasokat, és arra hivatkozva kérte a bizalmukat, hogy ő is haza készül a családjához. Furcsa a párhuzam. Azoknak, akik rábízzák az életüket, a Biblia Istene ezt mondja: „Ne félj, mert megváltottalak, neveden szólítottalak, enyém vagy!” És Jézus maga is arra hivatkozott, hogy bízhatunk benne, mert ő is haza készül: „Ne nyugtalankodjék a ti szívetek: higgyetek Istenben, és higgyetek énbennem. Az én Atyám házában sok hajlék van… És ha majd elmentem, és helyet készítettem nektek, ismét eljövök, és magam mellé veszlek titeket, hogy ahol én vagyok, ott legyetek ti is.” A Biblia szerint az egyik első dolog, ami a mennyben történik majd, egy nagy vacsora lesz. Jézus haza szeretne érni erre a vacsorára, ezért bízhatunk benne, hogy minket is biztonságban haza juttat.

 

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel e-mail értesítőmre ide kattintva.