Melyik szemüveget használod? (Jelenések 2:8-9)

Melyik szemüveget használod? (Jelenések 2:8-9)“A szmirnai gyülekezet angyalának írd meg: ezt mondja az első és az utolsó, aki halott volt, és életre kelt: Tudok nyomorúságodról, és szegénységedről, pedig gazdag vagy, és azok káromlásáról, akik zsidóknak mondják magukat, pedig nem azok, hanem a Sátán zsinagógája. (Jelenések 2:8-9)

Philip Yancey – aki túlzás nélkül az egyik legjobb evangéliumi keresztény újságíró, könyveit 25 nyelven több mint 14 millió példányban adták el világszerte – mesélte el egy élményét egy nepáli lepra-korházban tett látogatásáról. Látott ott egy asszonyt, akinél nyomorultabb embert el sem lehetett volna képzelni: már csak a térdein tudta vonszolni magát, teste nagy részét kötszerek borították, és egy lepel takarta el a fél arcát, mivel a kór miatt az orra már leesett. Philip első reakciója a sajnálat volt. Majd kísérőjétől megtudta, hogy ez az asszony a legkiegyensúlyozottabb személy az egész korházban, és egy igazi imaharcos, aki környezete szerint a testet öltött szentség.

A történettel Philip azt illusztrálta, hogy a világon majdnem mindent legalább kétféleképpen lehet megítélni, és mi döntjük el, hogy melyik nézőpontot választjuk: Isten szemüvegén, vagy a világ szemüvegén keresztül szemléljük az eseményeket. A világ azt mondja erre az asszonyra, hogy nyomorult. Isten viszont azt, hogy szent.

Szmirna városa nem csak gazdasági és kulturális szempontból volt fontos pontja a Római Birodalomnak, hanem a császárkultusz központjaként is működött. Időszámításunk szerint 23-ban itt épült az első ilyen templom Tibériusz császár tiszteletére. Fél évszázaddal később Domitianus minden római állampolgár számára kötelezővé tette, hogy legalább évente egyszer áldozzon a császárnak szentelt oltáron. A keresztények ezt megtagadták, ezért iszonyatos üldöztetésben és diszkriminációban volt részük, szegénységben és bujkálva éltek.

A világ ránézett a keresztényekre, és lesajnálta őket. „Ti szegény nyomorultak!” – mondták. De Jézus egészen másként látta a szmirnai gyülekezetet: „Tudok nyomorúságodról és szegénységedről” – mondja nekik – „pedig gazdag vagy”. És vajon kinek a véleménye volt fontosabb – a világé, vagy Jézusé?

Bárcsak mindig Isten szemüvegén keresztül tudnék tekinteni a körülöttem élő emberekre, eseményekre, dolgokra, és magamra is – hiszen ez a valóságos, tiszta kép!

A szmirnai gyülekezet a 2-3. század üldözött gyülekezetét jelképezi, a keresztények elképesztő szenvedéseken mentek át ebben az időszakban. Beszámolókat olvasva erről az időszakról óhatatlanul felmerül bennünk néhány kérdés. Miért engedi meg Isten a szenvedést? Főleg miért engedi meg, hogy az övéi szenvedjenek? Ezekre a kérdésekre is keressük a választ majd a következő bejegyzésben.

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel e-mail értesítőmre ide kattintva.