Mire lettünk teremtve? (Jelenések 4:11)

Mire lettünk teremtve? (Jelenések 4:11)“Méltó vagy, Urunk és Istenünk, hogy tied legyen a dicsőség, a tisztesség és a hatalom, mert te teremtettél mindent, és minden a te akaratodból lett és teremtetett.” (Jelenések 4:11)

A napokban olvastam egy Freddie Mercury idézetet, aki a legendás Queen együttes frontembere volt. Ő volt az egyik illusztris megtestesítője annak a gondolkozásnak, hogy az élet értelme személyes vágyaink betöltése. Így nyilatkozott: „A sikeremnek köszönhetően az egész világ bálványoz, és sokmillió fonttal lettem gazdagabb. De éppen a siker miatt nem kaphattam meg azt, amire mindenkinek szüksége van: egy tartós szeretet-kapcsolatot. A szerelem nekem olyan, mint az orosz rulett.” Egy másik alkalommal így nyilatkozott: „Sok ezren szeretnek engem, mégis a világ legmagányosabb emberének érzem magam.” De nem ő az egyetlen, akinek nem jött össze ez a stratégia – és nem véletlen.

Miért létezik az ember? Miért vagyunk itt a földön? Mi az életem célja? Miért élek? Mi az élet értelme? Sokan legyintenek, hogy ezek nehéz kérdések, és nem érdemes velük foglalkozni. Én nem értek velük egyet. Már csak azért sem, mert – ahogy valaki mondta – akinek nincsen igazi célja az életben, az arra van ítélve, hogy el is érje azt.

Én úgy látom, ez a vers a Jelenések könyvében éppen ezekre a kérdésekre ad választ. Rámutat, hogy Isten mindent (minket is!) a saját akaratából – vagy más fordítás szerint a saját gyönyörűségére – teremtett, és ezért méltó, hogy övé legyen a dicsőség. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem a saját gyönyörűségemre teremtett, hanem az ő gyönyörűségére. Akkor működök „rendeltetésszerűen”, ha nem a saját dicsőségemet keresem az életben, hanem az ő dicsőségét. Ez az élet értelme. Az már csak „extra”, hogy ha így élek, akkor megtalálom azt az örömet és megelégedést is, amit másként soha nem kapnék meg. Valahogy úgy, ahogy Jézus mondta: „Mert aki meg akarja menteni az életét, elveszti, aki pedig elveszti az életét énértem, megtalálja.”

Szerintem a keresztény élet nagyon egyszerű. Amikor megértem, és elfogadom Isten szeretetét, amit a kereszten mutatott be, ez a szeretet elkezd munkálkodni bennem. Ahogy munkálkodik bennem, egyre inkább úgy tekintek a körülöttem élőkre – hívőkre és nem hívőkre egyaránt – mint akik szintén olyan értékesek voltak Isten számára, hogy a fiát adta értük. Így ez a szeretet tovább árad belőlem feléjük. Isten szeretete olyan, mint egy folyó, ami elér engem, munkálkodik bennem, és azután tovább folyik mások felé. Jézus is erről beszélt: “Ha valaki szomjazik, jöjjön hozzám, és igyék! Aki hisz énbennem, ahogy az Írás mondta, annak belsejéből élő víz folyamai ömlenek!” A keresztény élet egyszerű, mert nincs más dolgom, mint engedni, hogy folyjon ez a folyó. Hitem szerint ez az Istent dicsőítő, az ő gyönyörűségére való élet lényege. Ez az élet, amire teremtve lettünk. (Ez az a szeretet-kapcsolat, amit Freddie Mercury hiányolt.)

Ha van véleményetek, hozzáfűznivalótok a témához, szóljatok hozzá bátran!

RoaringRiverFall99_1

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel e-mail értesítőmre ide kattintva.