Mire tanít a 4 lelkes állat? (Jelenések 4:6-8)

Mire tanít a 4 lelkes állat? (Jelenések 4:6-8) „… a trónusnál középen négy élőlény, elöl és hátul szemekkel tele. Az első élőlény oroszlánhoz, a második bikához volt hasonló, a harmadik élőlénynek olyan arca volt, mint egy embernek, a negyedik élőlény pedig repülő sashoz hasonlított. A négy élőlény, amelynek egyenként hat szárnya volt, körös-körül és belül tele volt szemekkel, és szünet nélkül, éjjel és nappal ezt mondta: “Szent, szent, szent az Úr, a mindenható Isten, aki volt, és aki van, és aki eljövendő!” (Jelenések 4:6-8)

Isten trónjánál a 24 vénen kívül látunk négy élőlényt, vagy, ahogy a Károli-fordítás fogalmazza, lelkes állatot. Kik ezek a furcsa lények? Nem ez az első alkalom, hogy az Ige említi őket. Ők kerubok, és már Ezékiel is látta őket egy látomásban. Általában Isten jelenlétében látjuk őket. Amikor Mózes megkapta az útmutatást, hogy miként készítse el a frigyládát, ami a szent sátor legbelső részébe került, két kerubot is kellett készítenie, amelyek szárnyukkal betakarták a láda fedelét.

Érdekes, hogy az arcukat külön leírja János: az egyiké oroszlánhoz, a második bikához, a harmadik egy emberhez, a negyedik pedig sashoz hasonlított. A négy arcot sokan sokféleképpen értelmezték. Sokan felhívták arra a figyelmet, hogy minden élőlénycsoport képviselve van bennük: az oroszlán a vadállatokat, a bika a háziasított állatokat, a sas a madarakat jelképezi, az ember pedig értelemszerűen az embereket. Hozzám az az értelmezés áll legközelebb, ami szerint a négy arc azt a négyféle képet ábrázolja, ahogy az evangéliumok bemutatják Jézust. Máté elsősorban királyként (oroszlán), Márk szolgaként (bika), Lukács emberként (ember), János pedig istenként (sas) mutatja be Jézust.

The four living creaturesElől és hátul tele vannak szemekkel, és éjjel-nappal dicsőítik Istent. Mivel ennyi szemük van, többet látnak, érzékelnek a valóságból, mint például az emberek. És amit látnak, arra vezeti őket, hogy szünet nélkül dicsőítsék Istent.

Nekünk csak két szemünk van, mégis mindent megváltozat az, hogy mire nézünk. A te életedből mi jön éjjel-nappal? Dicsőítés? Hála?  Vagy panasz? Keserűség? Kritika? Közöny?

Azt tapasztaltam, hogy csak akkor tudok egészséges keresztény életet élni, ha Krisztuson tartom a tekintetem, a megfeszítetten. Csak nézem őt, aki annyira szeretett, hogy magára vette a bűnömet, és ámulok. „Lássátok meg, milyen nagy szeretetet tanúsított irántunk az Atya: Isten gyermekeinek neveznek minket, és azok is vagyunk.” – írta János, akit szintén lenyűgözött Isten szeretet. Ha őrá nézek, az életem csak dicsőítés és hála, és így tudok igazán felszabadultan örülni és szeretni másokat. Napról napra úgy döntök, hogy őrá fogok fókuszálni.

Megtörténik, hogy leveszem Jézusról a tekintetem, mint Péter a vízen. Elkezdek magamra tekinteni, és elcsüggedek, mert gyenge és bűnös vagyok. Vagy elkezdek a problémákkal foglalkozni, és hirtelen eltűnik az öröm, és beül a helyére az aggódás, a kilátástalanság és mások kritizálása.

Egyre inkább meg vagyok győződve, hogy csak akkor tudjuk helyesen, egészségesen látni magunkat, másokat és a problémákat is, ha a szemünket Krisztuson tartjuk. Erre bátorít a Zsidókhoz írt levél is. Ez az egészséges keresztény élet titka. Sőt, ezzel tehetjük a legtöbbet a környezetünkért, és a problémák megoldásáért is.

Szeretnélek titeket ezzel bátorítani: bármi történik az életetekben, bármit láttok mások életében, bármennyi problémát láttok magatok körül: tartsátok a szemeteket Jézuson!

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel e-mail értesítőmre ide kattintva.
  • Mészárosné Molnár Szilvia

    Ez nagyon jó volt, köszönjük!