Mit gondol Isten rólunk, hívőkről? (Jelenések 1:4-6)

Mit gondol Isten rólunk, hívőkről? (Jelenések 1:4-6)Gyerekkoromban, sőt, fiatalkoromban is jó néhányszor kaptam levelet Anyukámtól. Amikor szóban már ellehetetlenült a kommunikáció (miattam), akkor összeszedte a gondolatait, leírta, és az asztalomon hagyott egy levelet – aztán türelmesen várta, hogy egyszer majd elolvasom.

Mondanom sem kell, hogy legtöbbször napokig, ritkán hetekig érintetlenül hevert ott a levél. Nem akartam tudni, hogy mi van benne, mert tudtam, hogy igaza van.

A Jelenések könyve valójában egy levél, ami 7 konkrét gyülekezetnek szólt. De ez a 7 gyülekezet egyben a teljes egyháztörténetet is képviseli, ezért ez a levél minden hívőnek szól, Pünkösdtől egészen addig a napig, amíg Jézus magához veszi a gyülekezetet.

Felmerült már bennetek, hogy vajon Isten mit gondolhat rólunk?

4János, az Ázsiában levő hét gyülekezetnek: Kegyelem néktek és békesség attól, aki van, és aki volt, és aki eljövendő, és a hét lélektől, akik trónusa előtt vannak;  5és Jézus Krisztustól, a hű tanútól, aki elsőszülött a halottak közül, és a föld királyainak fejedelme; aki szeret minket, és vére által megszabadított bűneinktől,  6aki országa népévé tett minket, papokká az Isten, az ő Atyja előtt: övé a dicsőség és a hatalom örökkön-örökké. Ámen. (Jel 1:4-6)

Sem a címzésben szereplő hét ázsiai gyülekezet, sem az egyháztörténelmen átívelő gyülekezet nem tökéletes – sőt! Jézus később nagyon kemény szavakat mond egyik-másik gyülekezetnek. De mégis, Isten alapvető hozzáállása az övéihez nem az, hogy „büntetés, ítélet, és nyomorúság néktek”. Hanem: „kegyelem néktek és békesség”. Milyen bíztató!

Ez az üdvözlés Istentől, a szentháromságtól szól hozzánk. Észrevettétek a szentháromságot?

 1. „Attól, aki van, és aki volt, és aki eljövendő” – ez a leírás az Atya-istenre utal.
 2. „A hét lélektől, akik trónusa előtt vannak” – ez a Szent Lélek bemutatása. Ahogy az előző bejegyzésben írtam, az ehhez hasonló kódok megfejtései az Ószövetségben vannak, itt például az Ézsaiás 11 segít nekünk, ahol leírja azt a Lelket, ami a messiáson fog nyugodni. Éppen 7 tulajdonságát sorolja fel: 1) az Úr lelke, 2) a bölcsesség lelke, 3) az értelem lelke, 4) a tanács lelke, 5) az erő lelke, 6) az Úr ismeretének lelke és 7) az Úr félelmének lelke.[i] Ez a Lélek teljessége. (Te mennyit ismersz tapasztalatból a 7 jellemzője közül?)
 3. „Jézus Krisztustól” – akit itt szintén 7 módon ír le a Biblia.

7 gyülekezet, 7 lélek, 7 tulajdonság. A Bibliában a 7-es szám a teljességet jelképezi. Nagyon sok esemény, prófécia a Jelenések könyvében teljesedik be, ezért a 7-es számmal sokat fogunk még találkozni.

A következő bejegyzésig hagy hagyjalak itt a következő gondolattal. Lehet, úgy érzed, Isten haragszik rád, mert nem tudsz bűn nélkül élni. Lehet, hogy sokszor emiatt nincs kedved olvasni a Bibliát – mint ahogy nekem sem volt kedvem elolvasni Édesanyám leveleit. Ha így érzed, emlékezz arra, hogy Isten már nem haragszik rád, hanem „szeret téged, és vére által megszabadított téged a bűneidtől”. Mi jut eszébe, ha rád gondol? Ez: „Kegyelem neked, és békesség!” Gondolkozz ezen!


[i] Ézs 11:2

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel e-mail értesítőmre ide kattintva.
 • Érdekes ez a megnevezés: “Aki van, és aki volt és aki eljövendő”. Nekem ezzel az a “problémám”, hogy nem az Atya az eljövendő. Annál is inkább, hogy egy picivel később, a 7. vers már Jézusra utal úgy, mint aki “jön a felhőkkel körülvéve” (EFO). Ettől függetlenül a megfogalmazást én is a Szentháromságra értelmezem. Talán az a megoldás kulcsa, ha Jézus szavaira gondolok: aki őt látta, olyan, mintha az Atyát látta volna. Amit Jézus tesz, olyan, mintha az Atya tenné stb. Így pedig érthető, hogy az Atya eljövendő volta – az első eljövetelhez hasonlóan; “Immánuel, velünk az Isten!” – a Fiúban valósul meg.

  • Peti

   Véleményem szerint itt az “eljövendő” egyszerűen “lesz”-t jelent, hiszen az első két jelző (“volt, van”) nem cselekedetet, vagy eseményt jelez, egyszerűen a létezés állapotát, így a harmadik jelző is szintén ilyen jellegű, így fordítanám: aki volt, van és lesz. Hiszen Isten is úgy azonosítja magát: “vagyok, aki VAGYOK.”

  • Attila

   Hm… érdekes, amit írsz. Amikor ezt a részt az Atya-istenre vonatkoztattam, én is arra gondoltam, amit Peti írt: ő az, aki volt, van, lesz (és nem Lenin! 🙂 De igazából itt már bele is gabalyodunk a Szentháromság tanába, hiszen ugyanezek a dolgok a másik két isteni személyről is elmondhatóak….

 • balazs05

  Ez a leírása a Háromságnak lenyűgöző. Amit pedig Ézsaiás írt a Lélek teljességéről, az nagyon bátorító. Rögtön nem érzem magam annyira tanácstalannak, ha figyelembe veszem, hogy az a Lélek a támogatónk, aki a bölcsesség, tanács, erő és az Úr ismeretének lelke. Mind a hét tulajdonság nagyon vonzó!

 • BPeti

  Én lehetségesnek tartom, hogy ez a Szentháromságra vonatkozik, de szerintem ez alapján nem egyértelműen bizonyítható.
  Miért ne lehetne ott pl. tényleg 7 különböző lélek Isten trónja előtt? Akiket mi nem ismerünk. Hiszen a mennyről nagyon töredékesek az információink, és a kijelentések.
  Szóval szerintem az jelenthető ki biztosan, hogy ez vagy a Szentháromságra vonatkozik, vagy nem. 🙂