Röpdolgozat a Jelenésekből (Jelenések 22:18-20)

Röpdolgozat a Jelenésekből (Jelenések 22:18-20)Én bizonyságot teszek mindenkinek, aki a prófécia eme könyvének beszédeit hallja: Ha valaki hozzátesz ezekhez, arra az Isten azokat a csapásokat bocsátja, amelyek meg vannak írva ebben a könyvben; ha pedig valaki elvesz e prófétai könyv igéiből, attól az Isten elveszi osztályrészét az élet fájából, a szent városból és mindabból, ami meg van írva ebben a könyvben. (Jelenések 22:19)

A Jelenések könyve egy kemény figyelmeztetéssel zárul. Sokan azért zárkóznak el teljesen ettől a titokzatos könyvtől, mert félnek, hogy az értelmezésükkel hozzátesznek a jelentéséhez, vagy éppen elvesznek abból. Talán ezért is van olyan kevés tanítás erről a könyvről. Mások úgy értelmezik ezeket a verseket, hogy azok a teljes Bibliára vonatkoznak – beszéltem olyan tanítóval, aki például azért nem használ a hétköznapi életből vett példákat, illusztrációkat a tanításában, mert úgy érzi, ezzel már hozzátenne az Igéhez.

Én sokkal konkrétabbnak és teljesen egyértelműnek látom ezt a figyelmeztetést: a Jelenések szövege úgy, ahogy van, Isten kijelentése, és minden mondatnak jelentősége van benne. Ezért is tanulmányoztuk ebben a sorozatban is fejezetről fejezetre, versről versre, és ezért idéztem minden bejegyzésben a saját magyarázatomtól eltérő betűstílussal a Jelenések teljes szövegét.

Így szól az, aki ezekről bizonyságot tesz: “Bizony, hamar eljövök”. Ámen. Jöjj, Uram Jézus! (Jelenések 22: 20)

Az előző előtti bejegyzéshez érkezett egy hozzászólás, ami szerintem nagyon jól megfogta a lényeget. Infaustus arról írt, hogy a Jelenések könyvében sokáig nem látott mást, mint a különböző elméletek, izmusok és teológiai irányzatok vitáinak okozóját. Aztán egy vers megváltoztatta a véleményét: „Boldog, aki felolvassa, és boldogok, akik hallgatják ezeket a prófétai igéket” – áll a Jelenések 1:3-ban. Ebből arra a következtetésre jutott, hogy akkor értelmezi helyesen ezt a könyvet, ha az olvasása közben boldogság tölti el. Találó, és igaz! Majd ír arról, hogy a könyv olvasása valóban egy izgatott várakozást ébreszt bennünk a jövővel kapcsolatban. „Egyszer minden jóra fog fordulni, és találkozni fogunk Jézussal. Ez pedig mindennél jobb!”

A suliban volt néhány tanárunk, aki nagyon szeretett röpdogát íratni velünk az órák elején. Akkor persze ki nem állhattuk, de utólag értem a lényegét: szerette volna tudni, hogy hol tart a társaság, és honnan kell folytatnia a tanítást. Amit a beszedett röpdolgozatokon látott, az legalább annyira értékelte az ő tanári munkáját, mint a diákok tanulását.

Ha Jelenésekből kellene röpdolgozatot íratnom (természetesen osztályzás nélkül) mindenkivel, aki olvasta ezt a sorozatot, ezt a két kérdést tenném bele: Érzel boldogságot, ha a Jelenések könyve üzenetére gondolsz? És tudod szívből mondani, hogy „jöjj, Uram Jézus”? Ha igen, akkor a Jelenések könyve elérte a célját az életedben.

Még egy vers van hátra a Jelenések könyvéből. Addig is házi feladatként érdemes elolvasni, hogy mi áll a Jelenések könyve, és egyben a Biblia utolsó versében!

looking-to-the-sky

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel e-mail értesítőmre ide kattintva.
  • Szabó Erzsébet Eszter

    Szia.
    Én megmondom őszintén, nagyon örülök, hogy van egy másik hely a földön kívül, ahol boldogan lehet folytatni az életet, de a jelenések könyve (amit szórol-szóra elhiszek) némi aggályt ébresztett bennem. Merthogy nem vagyok tiszta és nem tudok olyan lenni, amilyet Isten szeretne. Vajon bejutok a mennybe vagy nem? Valaki azt mondta, hogy biztos, mert hiszek Istenben, meghogy ha bűnözök is, megbocsát, ha kinyitom a szivem neki…szóval biztató…de én elég szigorúnak érzem Istent. Ami jogos! De nem biztam még rá az életem, meg mindig szabad akaromból kell eldöntenem mit tegyek és nem tudom eldönteni, hogy az jó vagy rossz inkább. Hát teszem,ami kényelmesebb. Ami lehet attól jó, csak hát így nekem nem egészen egyértelmű,mit tehetek és mit nem, így nem egészem érzem fair-nek, ki mehet majd be és ki nem. A röpdogát, ha megírom és úgy érzem a kettes meg lesz és kiderül megbuktam, azért is lehet,mert a kérdést nem értettem pontosan, mert a képességem (vagy lustaságom) határt szab. És a mennybe jutás azért nagyobb volumenü,mint egy doga. Szóval ez a helyzet nálam. Azért nem könnyű így élni, hogy vajon lesz e VIP jegyem vagy nem. Azért szuper, hogy olvashatok így is a jelenések könyvéről. Szép napot