Szállj ki a bébi-kompból! (Jelenések 2:6-7)

Szállj ki a bébi-kompból! (Jelenések 2:6-7)6 Az viszont megvan benned, hogy gyűlölöd a nikolaiták cselekedeteit, amelyeket én is gyűlölök. 7 Akinek van füle, hallja meg, mit mond a Lélek a gyülekezeteknek! Aki győz, annak enni adok az élet fájáról, amely az Isten paradicsomában van.” (Jelenések 2:6-7)

Tudomásom szerint ez az egyetlen hely, ahol a Biblia feljegyzi, hogy Jézus gyűlöl valamit. Már a gondolat is szokatlan. Vajon mi lehet az, amit Jézus gyűlöl, és aminek a gyűlöletéért megdicsér egy gyülekezetet? Mit takar a „nikolaiták cselekedetei” kifejezés?

A nikolaita kifejezés szimbólikus, két görög szó összetételéből származik. A „nikáó” jelentése: győzni, legyőzni, a „láosz” pedig a népre, az átlagemberekre, a hozzá nem értő laikusokra használt kifejezés.

A nikolaita az a vezető, aki az „egyszerű” hívők fölé emeli magát, és uralkodik rajtuk. Úgy érzi – és gondoskodik róla, hogy mások is úgy érezzék – hogy ő megbízhatóbban ismeri Isten vezetését és szándékát, és ezért egyfajta közvetítő szerepbe helyezi magát, Isten és az egyszerű tagok közé. Úgy érzi, hogy irányítania kell az „egyszerű embereket”. Jézus gyűlöli ezt a hozzáállást. És az efezusiak is gyűlölték.

Istennek az a szándéka, hogy ő vezesse minden egyes gyermekét, és ehhez nincsen szüksége emberek közbenjárására, közvetítésére, jóváhagyására. János apostol így ír erről: „Bennetek megvan az a kenet is [Szent Lélek], amelyet tőle kaptatok, ezért nincs szükségetek arra, hogy valaki tanítson titeket.” (lásd itt)

Sajnos nem az efezusi gyülekezet az utolsó, ahol a nikolaiták jelen voltak. Nagyon sok hívő kifejezetten örül annak, hogy van valaki, aki megmondja nekik, mit tegyenek és mit ne. (Érdemes elolvasni, mit írt erről Pál apostol a korinthusiaknak.) Sokan szeretik, ha uralkodnak rajtuk, mert így kényelmesebb, nem kell felelős döntéseket hozniuk, hiszen van, aki dönt helyettük. Így viszont az illető lelkileg kiskorú marad, nem nő fel érett, Istennel járó hívővé.

A kislányom még csak három hónapos, de már alig várom a napot, amikor elkezd járni. Most nagyon cuki, ahogy próbál kúszni (10 perc alatt 1 méter a jelenlegi teljesítménye). Ha majd odáig jut, hogy kezd tanulni járni, veszek majd neki egy bébi-kompot, és nagyon cuki lesz, ahogy azzal közlekedik a lakásban. De ha 10 évesen még mindig kúszna a földön, vagy még mindig a bébi-kompban ülne, az már nem lenne cuki, hanem inkább szomorú. Eljön a nap, amikor kivesszük a bébi-kompból, és figyeljük, ahogy megteszi az első lépéseit. Először bizonytalanul fog járni, és sokszor el fog esni, és nagyon fogom sajnálni, hogy megütötte magát. De inkább próbálkozzon, és essen el néha, mint hogy egész életében a bébi-kompban üljön.

A nikolaiták a bébi-kompban tartják a hívőket, és nem hagyják, hogy eljussanak a lelki nagykorúságra. Isten viszont szeretné, ha felnőnénk, és érett, nagykorú hívőként járnánk vele az életünket. Ne hagyd, hogy valaki megfosszon ettől, vállald a növekedéssel járó nehézségeket!

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel e-mail értesítőmre ide kattintva.