Szegény gazdagok (Jakab 5)

Szegény gazdagok (Jakab 5)A közelmúltban, amikor Délkelet-Ázsiában jártam, egyértelmű volt, hogy az emberek – és főleg a kereskedők – a kínai újévre készülnek. Az üzletek akciósan kínálták a maneki nekót, vagyis a kis macskaszobrot, amelynek a bal keze folyamatosan integet, és állítólag így vonzza be a pénzt és a szerencsét a tulajdonosa életébe. Az Ázsia Centerben is gyakorta látni ilyet. Valószínűleg globális jelenség, hogy az emberek szeretnének gazdagok, vagy legalábbis gazdagabbak lenni. Erről szól az újévi lencse hagyománya, erről énekel Tevje a Hegedűs a háztetőn c. filmben (itt van egy egyedi előadásban Hofi Gézától), és erről ír József Attila a De szeretnék c. versében. Árgus szemekkel, irigykedve figyeljük azokat, akiknek összejött a gazdagság. Elképedünk, ha belegondolunk, hogy a világ leggazdagabb emberének, Bill Gatesnek akkora vagyona van (79,3 milliárd dollár), mintha eddig életének minden napján 1 milliárd forintot keresett volna. Ez egy 150 ezer forintos magyar átlagkeresettel éppen 12 millió év alatt lehetne összelapátolni.

Úgy látom, a Bibliának kettős hozzáállása van a gazdagsághoz. Bizonyos helyeken Isten áldásaként utal rá, máshol – különösen az újszövetségben – pedig inkább veszélyként. „Tehát, ti gazdagok, sírjatok és jajgassatok a bekövetkező nyomorúságaitok miatt!” – kezdi Jakab az 5. fejezetet. Jézus beszélt arról, hogy a gazdagok nehezen mennek be Isten országába, tanítványait pedig figyelmeztette, hogy ne olyan kincseket gyűjtsenek, amelyeket a rozsda és a moly megemészt. Ha figyelmesen tanulmányozzuk ezeket a szakaszokat, egyértelmű, hogy nem a pénzt ítéli el Isten – hiszen a korai gyülekezetben is voltak tehetősebb tagok – hanem azt, ha valakit az hajt az életben, hogy minél nagyobb vagyonra tegyen szert, kizárólag a saját biztonsága és kényelme érdekében.

A Biblia folyamatosan arra figyelmeztet, hogy ez egy hamis, törékeny biztonság – mint ahogy ezt a napokban a Buda-Cash, a Hungária, vagy a Questor brókerházaknál befektetők a saját bőrükön tapasztalhatták. Jézus ezzel szemben azt tanította, hogy boldogok a lelki szegények. Különösen tetszik, ahogy az Egyszerű Fordítás fogalmazza: „Boldogok, akik felismerik, hogy szükségük van Istenre, mert övék a mennyek királysága.” Tehát nem a bankszámládon lévő összeg számít, hanem hogy a szíved mibe kapaszkodik. Isten nem akarja, hogy olyasmibe kapaszkodjunk, ami cserbenhagyhat minket, miközben kapaszkodhatunk belé, aki soha nem fog cserbenhagyni. Ezért is tanácsolja inkább Jakab, hogy keresztényként gondoljunk az Úr visszajövetelére, ezzel erősítsük meg a szívüket, és várjuk őt türelmesen. Én is tapasztalatból tudom, mennyire helyre tudja tenni a szívemet, és az értékrendemet, ha arra gondolok, hogy az Úr még ma visszajöhet. Évekkel ezelőtt nagy hatással volt rám egy, az elragadtatásról szóló videó. Jézus először értünk, az övéiért jön, és ez bármelyik pillanatban megtörténhet. Végül Jakab rámutat arra, hogy mivel mérhető le, hogy mennyire függünk Istentől: az imádságról beszél a levele végén. Hiteles tanácsok egy olyan embertől, akit „Vén Tevének” becéztek, mivel a térdei megnagyobbodtak a sok imádkozástól.

Végül még egy pillanatra visszatérnék a gazdagság témájára. Talán könnyen elengedjük ezt a tanítást a fülünk mellett, mondván, hogy mi nem vagyunk gazdagok, tehát nem nekünk szól. De emlékezzünk, hogy lelkileg is eljuthatunk olyan állapotra, ami felforgatja Jézus gyomrát, ahogy a langymeleg laodiceai gyülekezet esetében, amelyet Jézus majdnem kiokádott. Az a gyülekezet ezt mondta: „Meggazdagodtam, és nincs szükségem semmire.” Isten óvjon minket személyesen, és a gyülekezeteinket attól, hogy azt gondoljuk, már nincs szükségünk fejlődésre az Ige értelmezésében, nincs szükségünk másokra, vagy hogy önző módon bánjunk azzal, amit kaptunk – legyenek azok az anyagi forrásaink, az épületeink vagy bármi más.

Ezzel Jakab levelének a végére értünk. Ha valamit megjegyzel belőle, legyen ez: „Az életed olyan hangosan beszél, hogy alig hallom, mit mondasz.” Éljünk az evangéliumhoz méltón.

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel e-mail értesítőmre ide kattintva.