Szentségtelen háromság (Jelenések 13:11-13)

Szentségtelen háromság (Jelenések 13:11-13)És láttam, hogy a földből feljön egy másik fenevad; két szarva volt, amely hasonló volt a Bárányéhoz, de úgy beszélt, mint a sárkány. Ez gyakorolja az első fenevad teljes hatalmát az ő nevében, és rábírja a földet és lakóit, hogy imádják az első fenevadat, amelynek meggyógyult a halálos sebe. Nagy jeleket tesz, még tüzet is parancsol le az égből a földre, az emberek szeme láttára. (Jelenések 13:11-13)

Ha megfigyelitek, a Sátán egyáltalán nem kreatív lény, képtelen akár csak egy új ötlettel is előállni. Mindennel, amit tesz, Istent másolja, illetve az ő munkáját torzítja el, az gondolatait forgatja ki. A 12-13. fejezetekben azt látjuk, hogy a Sátán megpróbálja lemásolni még Isten három-egy lényét is. A Sárkány, az Antikrisztus és az itt megjelenő másik fenevad, vagyis a Hamis Próféta háromsága a Szentháromságot utánozza, mintha a Sátán létrehozta volna a saját „szentségtelen háromságát”. Vajon miért?

Nem szabad elfelejtenünk, hogy Lucifer lázadásának az volt a célja, hogy Isten fölé helyezze a trónját, vagyis elhódítsa tőle a pozícióját. Ezt a célt az utolsó napig sem adja fel. Itt éppen a Szentháromságot utánozza le, ami a keresztény hit egyik alapköve. A világon ma több százmillió hitvalló (nem névleges) keresztény van, akik mintegy húszezer különböző felekezetbe tartoznak. A különbségek elképesztőek és felsorolhatatlanok, egy dolog azonban közös a világ keresztényeiben: a Szentháromság tana hitük alapja. (Érdemes a témában elolvasni Tóth-Simon Károly: A Szentháromság titka c. dolgozatát, amelyből a fenti számadatok is származnak.)

A „szentségtelen háromság” első két személyéről, a Sárkányról és az Antikrisztusról (első fenevad) már ejtettünk szót. Most foglalkozzunk röviden az új szereplővel, a második fenevaddal, akit a Jelenések 16:13 Hamis Prófétának nevez. Megtudjuk róla, hogy megjelenésében hasonlít Jézushoz, de a szavai a Sátán szavai. Ez nem meglepő, mert a Korinthusi levélben olvassuk, hogy a Sátán a világosság angyalának adja ki magát. A Hamis Próféta képes jeleket tenni és gyakorolja az Antikrisztus teljes hatalmát. De számomra a legfontosabb tulajdonsága, hogy mi a célja a „szolgálatának”: hogy rábírja a földet és lakóit, hogy imádják az első fenevadat, vagyis az Antikrisztust. Ez ugyanaz a szerep, mint amit a Szentlélek tölt be a Szentháromságban: a célja, hogy Jézus imádatára bíztassa az embereket.

A Szentlélek személye mindig is lenyűgözött. Furcsa, hogy még „igazi neve” sincs. Ő az Istenség leginkább háttérben maradó személye. Nem vonja magára a figyelmet, inkább Jézusra irányítja azt, őt dicsőíti. „Ő engem fog dicsőíteni, mert az enyémből merít, és azt jelenti ki nektek” – mondta róla Jézus.

Ez egy nagyon fontos alapelv az evangelizáció során is. Számomra újra és újra tanulság, hogy nem az én dolgom, hogy meggyőzzem az embereket, és felébresszem bennük a hitet – hiszen nem is tudnám megtenni. Nem kell igyekeznem azon sem, hogy felpiszkáljam bennük a bűntudatot – sőt, ez tilos! Ez a Szentlélek feladata. „És amikor eljön [a Pártfogó], leleplezi a világ előtt, hogy mi a bűn, mi az igazság és mi az ítélet. A bűn az, hogy nem hisznek énbennem.” – olvassuk.

Legközelebb, amikor lehetőséged van bizonyságot tenni Jézusról, ne félj! Bízhatsz abban, hogy a Szentlélek tenni fogja a dolgát! Végül is az evangelizáció az ő szenvedélye.

 

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel e-mail értesítőmre ide kattintva.