Tud-e Isten használni valakit a semmi közepén? (Jelenések 1:9)

Tud-e Isten használni valakit a semmi közepén? (Jelenések 1:9)9Én, János, testvéretek és társatok Jézussal a szenvedésben, a királyságban és az állhatatosságban, a Patmosz nevű szigeten voltam az Isten igéjéért és Jézus bizonyságtételéért. (Jel 1:9)

Az elmúlt években többször beszélgettem hívőkkel a világ legkülönbözőbb pontjairól. A történeteket, amelyeket Európától távol élő keresztényektől hallottam, soha nem fogom elfelejteni.

Hallottam egy történetet Fehéroroszországból, ahol egy keresztény nő azért került börtönbe, mert a munkából hazafelé menet megesett a szíve egy, a részegségtől a földön heverő férfin, és felajánlotta, hogy imádkozik érte. Alig, hogy elkezdte, már jöttek is a rendőrök – arrafelé ugyanis tilos a nyilvános ima.

De hallottam arab országokban élő keresztény diákokról is, akik titokban tanulmányozzák a Bibliát az egyetemen. Egy üresen álló teremben úgy tesznek, mintha csak együtt tanulnának, de a lapjaik között ott lapul a tanulmányozásra kijelölt igerész kinyomtatva. Ha valaki, aki nincs beavatva, feljelenti őket, az könnyen a tanulmányaik – és így a karrierjük és megélhetésük – végét jelentheti.

Noha ebből Európában nem sokat érzékelünk, a világon ma 100 millió keresztényt üldöznek, és minden évben több, mint 55 ezer keresztényt gyilkolnak meg a hite miatt. A Mártírok Hangja (Voice of the Martyrs) nevű szervezet évről évre elkészít egy térképet azokról az országokról, ahol Jézus tanítványait ma is hátrányos megkülönböztetés, vagy üldözés éri. A térképet mindig a Bibliámban hordom, hogy soha ne felejtsem el, hogy a szabadságomat lehetőségnek, és ne természetes körülménynek tekintsem.

Az egyik bevezető bejegyzésben említettem, hogy a Jelenések könyve éppen üldözött tanítványoknak íródott. Olyan jó látni, hogy János miként mutatkozik be nekik: „testvéretek és társatok”. János egy nagy gyülekezeti vezető volt, egy apostol. Mégsem tartja magát nagyobbak az „egyszerű” hívőknél.

Jánost – miután a forró olaj nem tudott végezni vele – Patmosz szigetére száműzte Domitianus császár. Ez a kis sziget ma idilli üdülőhely, János számára azonban maga volt az elszigeteltség. Érezted már úgy magad, hogy annyira le vagy korlátozva, annyira rosszak a körülményeid, hogy Isten így már nem is tud használni, talán nem is szól hozzád? Ha valahol, akkor ezen a sivár börtönszigeten így érezhette magát János. Legközelebb, amikor úgy érzed, hogy Isten a körülményeid miatt már nem is tud használni, jusson eszedbe: ő szereti a lehetetlen helyzeteket, mert ilyenkor tudja megmutatni, hogy kicsoda ő. A dicsőség pedig csak az övé lesz.

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel e-mail értesítőmre ide kattintva.