Túlhajszoltság: Hogyan tarthatod kézben az idődet?

Túlhajszoltság: Hogyan tarthatod kézben az idődet?Biztos átéltétek már az élményt, amikor még éjszaka sem tudtok kikapcsolni, mert bár a testetek alszik, az agyatok folyamatosan kattog valamin – lehet az egy közelgő határidő, vagy csak általában egy stresszes időszak. A mai bejegyzéssel folytatom a „6 lépés a túlhajszoltság ellen” sorozatot a RELEVANT cikke alapján, és a második lépés következik: a szervezettségről lesz szó, vagyis arról, hogyan tarthatod kézben az idődet.

Ezen a területen magam is sokat fejlődtem az elmúlt években. Rájöttem, hogy a stresszt jelentős részben az a folyamatos félelem okozza, hogy nem tudok mindent fejben tartani, és valamit biztos éppen elfelejtek. Ha nyugodtabban akartam élni, akkor változtatnom kellett, ezért az elmúlt években a szokásommá tettem, hogy mindent beírok a Google naptáramba. De tényleg mindent – benne vannak a munkával kapcsolatos feladatok éppúgy, mint a szülinapok, a kocsi háromnegyed év múlva esedékes olajcseréje, de még az is, hogy tíz év múlva melyik napon jár le a jogsim.

A másik szokásom, hogy listákat készítek, egészen pontosan két félét: az egyik semmi másra nem szolgál, mint hogy rögzítem rajta az össze feladatot, kicsit és nagyot, ami az utamba kerül. Ezután pedig hetente, és naponta készítek egy másik listát az azon a héten, illetve aznap elvégzendő feladatokról. Ezt már papíron készítem, mert nincs ahhoz hasonlítható érzés, mint amikor lendületesen áthúzhatok egy elvégzett teendőt.

A lényege mindkét módszernek az, hogy miután leírtam a teendőket, nem kell azokat észben tartanom, a felszabadult agykapacitást pedig lényegesebb dolgokra használhatom. Ezeket a hatékonyság technikákat persze nem én találtam ki, és sok egyéb módszerről is lehet olvasni a neten – akit mélyebben érdekel, annak szívesen ajánlom például Hamar Domonkos írásait.

Mindezeket azért írtam le, hogy bátorítsalak titeket: ha szeretnétek nyugodtabb életet élni, vegyétek kézbe az időtöket, hiszen ez is egy olyan erőforrás, amivel sáfárkodhatunk jól, vagy rosszul. Nem tudom, feltűnt-e már nektek, hogy Jézus mennyire tudatosan szervezte az életét. Egyszer például ezt írja róla Lukács: „Ezek után az Úr szolgálatba állított másokat is, hetvenkét tanítványt, és elküldte őket maga előtt kettesével minden városba és helységbe, ahova menni készült.” Ez azt mutatja, hogy Jézusnak volt 36 konkrét település a fejében, ahova tervezte, hogy elmegy majd. Ez pedig – tudva, hogy kevesebb, mint három éve maradt, és az utat gyalog kellett bejárnia – valószínűleg nem kis szervezettséget és tudatos időmenedzsmentet igényelt.

Ha pedig már ott tartotok, hogy igyekeztek egy naptár segítségével kézben tartani az időtöket, hadd tanácsoljak még egy módszert – ezt Dávid királytól, egy szintén igen elfoglalt és nagy felelősségű embertől tanultam. Így írja le: „Reggelente hozzád imádkozom, eléd terítem dolgaimat, s reménykedve várok válaszodra!” Ezt úgy ültettem át a 21. századi gyakorlatba – és ajánlom, hogy próbáljátok ki – hogy reggelente átnézem a naptáramat, imában én is Isten elé terítem az aznapi dolgaimat, és csak ezután olvasok a Bibliából, engedve, hogy Isten beleszóljon az életembe. Ez a módszerrel egészen gyakorlati módon tapasztalom meg azt, hogy mit jelent nem csak elméleti hívőnek lenni, hanem Istennel járni a mindennapokban. Ő pedig partner ebben, mert erre teremtett minket!

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel e-mail értesítőmre ide kattintva.