Újjáépülhet a Jeruzsálemi Templom? (Jelenések 11:1-2)

Újjáépülhet a Jeruzsálemi Templom? (Jelenések 11:1-2)Ekkor bírói pálcához hasonló, mérővesszőt adtak a kezembe, és ez a szó hangzott: “Kelj fel, és mérd meg az Isten templomát, az oltárt és az ott imádkozókat; de a templom külső udvarát hagyd ki, és ne mérd meg, mert megadatott a pogányoknak, hogy a szent várost tapodják negyvenkét hónapig.” (Jelenések 11:1-2)

A Jeruzsálemi Templom-hegy a történelem legforróbb földrajzi pontja – nincs még egy terület, ami ennyi figyelmet kapna. Jelenleg is ez a közel-keleti konfliktus egyik gyújtópontja.

Valaha itt állt a Círus perzsa király rendeletére épített második zsidó Templom, amelyet Titusz római hadserege Kr.u. 70-ben lerombolt. A templom újjáépítése a zsidók álma, valójában azonban lehetetlennek tűnő vállalkozás. Jelenleg ugyanis éppen azon a helyen áll a muszlimok egyik szent helye, a Sziklamecset, ahol a hagyomány szerint a Templom állt. (A mecset a nevét arról a szikláról kapta, amelyről az iszlám hit szerint Mohammed próféta utolsót dobbantott a lovával, mikor 632-ben a mennybe ment.) Az arab világ a Templom újjáépítésének gondolatára is felhördül.

mecset

A téma számomra akkor kezdett izgalmas lenni, amikor először hallottam egy zsidó tudós, Dr. Asher Kaufman elméletéről. Ő a Jeruzsálemi Héber Egyetem tanáraként folytatott kutatásai során arra jutott, hogy a Templom eredetileg nem is ott állt, ahol az általánosan elfogadott hagyomány tartja, hanem a Sziklamecsettől 150 méterrel északabbra. Ha az elmélet igaz, akkor az újjáépített Templom „elférne” a Sziklamecset mellett. További érdekesség, hogy ha így épülne meg a Templom, akkor el kellene hagyni a külső udvart, amit a pogányok udvarának neveznek. Ez összecseng a Jelenések szavaival: „a templom külső udvarát hagyd ki, és ne mérd meg, mert megadatott a pogányoknak, hogy a szent várost tapodják negyvenkét hónapig.”

Én személy szerint azt gondolom, hogy a Templom valóban így fog felépülni, és maga az Antikrisztus lesz az, aki mediátorként működik majd közre a zsidók és az arab világ között az építkezés elindításában. A Templom a nagy nyomorúság hét éves időszakának az első felében fog felépülni, ugyanis a nyomorúság közepén beteljesedik, amit Pál apostol írt az Antikrisztusról: „Ez majd ellene támad, és fölébe emeli magát mindennek, amit istennek vagy szentnek mondanak, úgyhogy beül az Isten templomába is, azt állítva magáról, hogy ő isten.”

thirdtemplel

Az elragadtatás, és így a nagy nyomorúság kezdete nagyon közel lehet. Ezt jelzi az is, hogy a Templom építéséhez minden készen áll, sőt, az áldozati rendszer is bármelyik pillanatban újra tudna indulni: a papok ki vannak képezve, az eszközöket elkészítették, és még az áldozatokhoz alkalmazott különleges, vörös szőrű bikát is kitenyésztették már. (Érdemes olvasgatni a jeruzsálemi Templom Intézet honlapján – magyarul sajnos nem elérhető.) Az egész világ arra vár, hogy eljöjjön végre a világbéke, aminek a közel-keleti konfliktus megoldása a záloga. Talán nincs is olyan messze.

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel e-mail értesítőmre ide kattintva.