Vakon síelni? (Jelenések 22:6-13)

Vakon síelni? (Jelenések 22:6-13)És ezt mondta nekem: “Ezek az igék megbízhatók és igazak, mert az Úr, a próféták lelkének Istene küldte el angyalát, hogy közölje szolgáival mindezt, aminek hamarosan meg kell történnie. És íme, eljövök hamar: boldog, aki megtartja e könyv prófétai igéit.” Én, János, hallottam és láttam ezeket, és amikor hallottam és láttam, leborultam az angyal lába előtt, hogy imádjam őt, aki megmutatta nekem ezeket. De ő így szólt hozzám: “Vigyázz, ne tedd, mert szolgatársad vagyok neked és testvéreidnek, a prófétáknak, és azoknak, akik megtartják e könyv igéit: az Istent imádd!” És így szólt hozzám: “Ne pecsételd le e könyv prófétai igéit, mert az idő közel van. Aki gonosz, legyen gonosz ezután is, és aki bűntől szennyes, legyen szennyes ezután is, aki pedig igaz, cselekedjék igazságot ezután is, és aki szent, legyen szent ezután is. Íme, eljövök hamar, velem van az én jutalmam, és megfizetek mindenkinek a cselekedete szerint. Én vagyok az Alfa és az Ómega, az első és az utolsó, a kezdet és a vég”. (Jelenések 22:6-13)

A téli paralimpiák egyik legérdekesebb sportága az alpesi sí, amiben vak versenyzők is részt vesznek. Ezek a sportolók úgy száguldanak le a hegyoldalon, hogy egyáltalán nem látják a pályát. A sikerük záloga, hogy teljesen meg kell bízniuk a kísérőjükben, akivel rádió-összeköttetésben vannak, és aki az irányváltási utasításokat adja. Jobb bele sem gondolni, milyen tragikus kimenetele lehetne, ha egy vak síelő egyszer csak nem bízna meg kísérőjébe, és maga választaná az útvonalát.

2010 Vancouver Winter Paralympics

„Boldog, aki megtartja e könyv prófétai igéit” – mondja Jézus Jánosnak, a Patmosz szigetén adott kijelentés végéhez közeledve. De mit jelenthet megtartani ezeket az igéket? Némi szótárazás után arra jutottam, hogy Jézus itt tulajdonképpen azt kéri, hogy szavazzunk bizalmat a könyvben leírtaknak, és fogadjuk el, hogy valóban ezt hozza a jövő. De nem csak intellektuális elfogadásról beszél, hanem olyan bizalomról, ami alapján merünk döntéseket hozni az életünkben. Ahogy a vak síelő megbízik kísérője útmutatásában, mi is váltsunk irányt, ha a Jelenések tanulmányozása ezt sugallja a lelkünk rádióján keresztül. „Ezek az igék megbízhatók és igazak” – állítja Jézus egy olyan korban is, amikor már a legtöbb ember azt sem tudja, hogy miben bízhat, vagy bízhat-e egyáltalán valamiben. Ha valóban megbízunk a Jelenések könyvében, megtartjuk ezeket a prófétai igéket, az hatással lesz az életünkre, döntéseinkre.

Amikor írni kezdtem a Jelenések könyvéről, számoltam azzal, hogy nem fog mindenki egyetérteni velem. Ez azonban egy csöppet sem zavart, és egy percig sem állítottam, hogy nálam van az egyedüli igazság. Természetesen fontosnak tartom, hogy helyesen értelmezzük ezt a könyvet, de ennél még fontosabb számomra, hogy a helyes hatást, a helyes irányba fordulást váltsa ki belőlünk. Mit váltott ki belőlünk a Jelenések könyve? Hogyan változatott meg minket és az istenismeretünket? Milyen irányba fordított? Számomra ezek a fontos kérdések.

Rám személyesen két területen hatott nagyon erősen a Jelenések könyve. Az egyik, hogy tisztult a kép Isten jelleméről, és ebben a könyvben nagyon erősen megláttam azt, hogy Isten vágya az ember megmentése. Furcsának, keménynek tűnnek Jézus szavai, amikor arról beszél, hogy aki gonosz, az legyen ezután is gonosz. Vélemények szerint ezt azért mondja, mert ha valami, akkor a Jelenések könyve megmutatja Isten szívét az emberekkel kapcsolatban. A Jelenések könyve egy leleplezés Jézusról, az ő szívét láthatjuk benne. Látjuk, hogy a legvégsőkig azon munkálkodik, hogy az emberek hitre jussanak, és megtérjenek. Ha valaki látja ezt, és ez sem változtatja meg, akkor talán semmi nem fogja.

A másik dolog, amit a Jelenések kivált belőlem, az a fokozódó várakozás. Furcsa, hogy már kétezer éve leírta János Jézus szavait: „eljövök hamar”. A keresztények már az első században is várták Krisztus eljövetelét, és ez a várakozás végigkísérte a történelmet. Sokan már akkor is úgy gondolták, hogy késik az Úr eljövetele. Nekik válaszolt Péter apostol ezekkel a szavakkal: „Nem késlekedik az Úr az ígérettel, amint egyesek gondolják, hanem türelmes hozzátok, mert nem azt akarja, hogy némelyek elvesszenek, hanem azt, hogy mindenki megtérjen.” Mégis, ha összevetjük a Jelenések próféciáit korunk eseményeivel, nem tudunk más következtetésre jutni, minthogy Jézus visszatérése a küszöbön áll. A zsidókhoz írt levél szavai ma aktuálisabbak, mint valaha: „Mert még egy igen-igen kevés idő, és aki eljövendő, eljön, és nem késik.”

Ezek voltak az én Jelenések-élményeim, de nagyon szívesen venném, ha ti is megosztanátok velem és egymással, hogy rátok milyen hatással volt ez a könyv. Milyen iránymutatásokat adott a „kísérő”? Szóljatok hozzá!

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel e-mail értesítőmre ide kattintva.
 • Számomra érdekes könyv a Jelenések könyve. Volt idő, mikor párhuzamosan tudtam bizonyítani belőle, hogy az elragadtatás a nagy nyomorúság előtt, után és közben lesz. 🙂 Egy hatalmas zűrzavar volt a fejemben, mert nem láttam mást belőle, mint azt, hogy a könyv elméletek, izmusok és teológiai irányzatok vitáinak okozója.

  Aztán ez megváltozott bennem a Jel 1:3 hatására. Megértettem, hogy akkor értelmezem jól a könyvet, ha olvasása közben boldogság tölt el. És engem az tölt el, még akkor is, ha 1-2 kérdésben (talán csak egyben) nem vagyok veled közös nevezőn. Mégis, a soraidat olvasva ugyanaz a várakozás és izgalom volt és van bennem is a jövő tekintetében. Egyszer minden jóra fog fordulni, és találkozni fogunk Jézussal. Ez pedig mindennél jobb!

  Bár még néhány vers hátra van, de én köszönöm a kitartásod. És remélem, hogy valamilyen formában folytatod majd az írást… 😉

  • Nyári Attila

   Watchman Nee például simán megkülönböztet 3 különböző elragadtatást is a könyvben, tehát még az is lehet – a Hegedűs a háztetőn c. film mondatát idézve – hogy mindenkinek igaza van. Köszi a visszajelzést!

 • Nagy Zoltán

  Köszönjük a sorozat leveleit. Isten áldjon!

  • Nyári Attila

   Még van néhány vers hátra 🙂

 • Pingback: Röpdolgozat a Jelenésekből | Mit hoz a jövő?()