Van élet a gyülekezet után? (Jelenések 4:1)

Van élet a gyülekezet után? (Jelenések 4:1)„Ezek után…” (Jelenések 4:1)

Emlékszem, milyen izgatott voltam a házasságkötésünk reggelén. Előre megbeszéltük, hányra megyek a menyasszonyomért, hogy induljunk a gyülekezetbe. Órákkal korábban felébredtem, körülbelül negyedannyi idő alatt elkészültem, mint rendesen, és indokolatlanul korán indultam. Lassan mentem, és mégis hamar odaértem, és alig tudtam kivárni, hogy meglássam, aztán vihessem magammal, hogy megtegyük azt, amire hosszú ideje készültünk: összekössük az életünket.

A Biblia a gyülekezetet Krisztus menyasszonyának nevezi. Eljön az idő, amikor Krisztus itt a Földön befejezi a gyülekezeten keresztül végzett munkáját, és utána végre magához veszi a menyasszonyát. Most még nincs kész a menyasszony – még csinosodik, szépül, készül – de hamarosan eljön a nap, amikor Krisztusnak nem kell tovább várnia. És bizonyára ő is izgatottan várja ezt a pillanatot.

Néhány héttel ezelőtt a 3. fejezet végére értem, és ezzel le is zárult a Jelenések könyve második nagy szakasza. A 7 gyülekezetnek szóló levél prófétikusan bemutatta a gyülekezet történetét – ami számunkra már nagyobb részben történelem – pünkösdtől egészen az elragadtatásig.

A Jelenések könyve „beépített vázlata” szerint a gyülekezet kora után egy új korszak kezdődik. „Írd meg tehát, amiket láttál [Jézus dicsőségben], amik vannak [a gyülekezet kora], és amik történni fognak EZEK UTÁN [a gyülekezet kora után]” – írja János az első fejezetben. A 4. fejezet pontosan ezekkel a szavakkal kezdődik: ezek után. Itt kezdődik el a Jelenések könyvének harmadik, és egyben leghosszabb szerkezeti egysége. A következő hónapokban – ha Isten erőt ad – ezeket a részeket is áttanulmányozzuk.

Előtte azonban engedjétek meg, hogy egy kicsit még a jelenben maradjunk: mi még a gyülekezet korában élünk. Ezek a kegyelem napjai, amikor Isten minden ember számára lehetővé tette, hogy elfogadhatóvá váljon a szemében azáltal, hogy elfogadja az evangéliumot, és hitét Krisztusba veti. A gyülekezetnek pedig egy küldetést adott: „Menjetek el szerte az egész világba, hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek.” Ez a gyülekezet létezésének az értelme és lényege: hogy az evangélium hirdetésén keresztül épüljön a Krisztus teste mindazokból, akik hitre jutnak, minden törzsből és nyelvből, minden nemzetből és népből. Nincs egyetlen olyan szervezet sem, ami összefogná a világon élő hívőket – láthatatlanul, de megállíthatatlanul épül a Krisztus teste, szépül Krisztus menyasszonya.

Már kétezer éve készül a nagy napra, és káprázatosan szép lesz. Tetszeni fog a vőlegénynek!

menyasszony_jelenesek_konyve

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel e-mail értesítőmre ide kattintva.