Vázlat a Jelenések könyvéhez (Jelenések 1:19-20)

Vázlat a Jelenések könyvéhez (Jelenések 1:19-20)19Írd meg tehát, amiket láttál: amik vannak, és amik történni fognak ezek után; 20a hét csillag titkát, amelyet jobb kezemben láttál, és a hét arany gyertyatartót: a hét csillag a hét gyülekezet angyala, a hét gyertyatartó pedig a hét gyülekezet.” (Jel 1:19-20)

A Jelenések könyve sokak számára érthetetlennek, zavarosnak tűnik. Ennek részben az az oka, hogy nehéz beazonosítani a benne szereplő eseményeket: némelyik, mintha már megtörtént volna, a többi pedig annyira jövőbelinek és valószerűtlennek tűnik.

Nagyon sokat segít a megértésben, ha észrevesszük, hogy a 19. versben a könyv megadja a vázlatot, ami alapján felépül. A Jelenések könyve három alapvető részből áll, ezekről kell írnia Jánosnak:

  1. „Amiket láttál” – János eddig azt látta, hogy Jézus most milyen, és mivel foglalkozik. Ez az 1. fejezet.
  2. „Amik vannak” – Ez a 2-3. fejezet, ahol 7 levelet ír Jézus 7 gyülekezetnek. Látni fogjuk, hogy ezek a gyülekezetek lefedik az egyháztörténelmet, tehát a 2-3. fejezet a gyülekezet koráról szól. Ez az elragadtatással ér véget, amikor Jézus magához veszi a gyülekezetet.
  3. „Amik történni fognak ezek után”– A harmadik nagy rész a gyülekezet korszaka utáni eseményeket írja le. Ez is három részre bontható:
    1. 4-5. fejezet: A gyülekezet a mennyben van Istennél.
    2. 6-18. fejezet: A nagy nyomorúság leírása.
    3. 19-21. fejezet: Jézus visszatér, elhozza az ezer éves királyságot, majd Isten új eget és új földet teremt, és leszáll az Új Jeruzsálem.

A további fejezetek tanulmányozásánál ezt a vázlatot fogom követni. És látni fogjuk, hogy a Jelenések könyve nem is annyira bonyolult.

A következő bejegyzésekben tehát azzal fogunk foglalkozni, „amik vannak”, vagyis a gyülekezet korszakával. A kaland folytatódik!

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozz fel e-mail értesítőmre ide kattintva.